GündemHaber Girişi : 22 Şubat 2023 14:50

Çin, daha güvenli bir dünya için uygulanabilir bir plan sundu

Çin, daha güvenli bir dünya için uygulanabilir bir plan sundu

Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nin yerine getirilmesi için detaylı bir yol haritası ortaya konuldu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Nisan 2022’de ileri sürülen Global Güvenlik İnisiyatifi, zıtlaşma yerine diyalog, ittifak yerine paydaşlık, sıfır toplamlı oyun yerine kazan kazan münasebetine dayanan yeni bir güvenlik yolunun izlenmesi davetinde bulundu. Bu davet, 80’den fazla ülke ve örgütten takviye aldı.

 Küresel Güvenlik İnisiyatifi, ortak, kapsamlı, iş birliğine dayalı ve sürdürülebilir güvenlik konseptinin izlenmesini, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne hürmet gösterilmesini, BM Şartı’nın gayesi ve prensiplerine bağlı kalınmasını, bütün ülkelerin güvenlikle ilgili legal dertlerine kıymet verilmesini, ülkeler ortasındaki uyuşmazlıkların diyalog ve istişare üzere barışçıl yollarla çözülmesini, klâsik ve klasik olmayan alanlardaki güvenliğin korunmasını vurguluyor. Tüm bu unsurlar, insanlığın ortak çıkarlarına odaklanarak inisiyatifin çekirdeğini oluşturdu.

Konsept Belgesi’nde belirlenen 20 iş birliği tarafının özünde, BM’nin güvenlik yönetişimindeki çekirdek rolüne dayanak verilmesi, sıcak meselelerin diyalog yoluyla barışçıl tahliline sürat verilmesi, klasik ve klasik olmayan güvenlik meydan okumalarının tesirli bir biçimde göğüslenmesi, global güvenlik yönetişim sistemi ve kabiliyet inşasının güçlendirilmesi yer alıyor.





Söz konusu uygulanabilir tedbirler, daha fazla ülke ve örgütün inisiyatife katılmasını sağlayacağı üzere, güvenlik problemlerinin tahlili için daha fazla güç toplayacaktır.

Güvenlik bütün ülkelerin hakkıdır. Dünyanın daha inançlı bir yer haline getirilmesi için bütün ülkeler gereken sorumlulukları üstlenmeli.

Çin, tüm tarafların Global Güvenlik İnisiyatifi’ne ortaklaşa katılmasını, inisiyatifte belirlenen vizyon ve amaçları gerçekleştirmek ve dünyaya daha fazla barış ve huzur getirmek için ortak gayret harcamasını bekliyor.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu-Ren Jie, CRI Haber Merkezi
Hibya Haber Ajansı