GündemHaber Girişi : 18 Nisan 2023 11:34

Çin Dışişleri Bakanı, Filistinli ve İsrailli mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı

Çin Dışişleri Bakanı, Filistinli ve İsrailli mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı

Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile telefon görüşmesi yaptı.

Son günlerde Filistin ile İsrail ortasındaki çatışmaların şiddetlendiğini ve gerginliğin tırmandığını hatırlatan Qin, durumu yakından takip eden Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin müzakere yapmasını hızlandırarak memleketler arası toplumla sıkı temasta bulunduğunu ve gerginliği gevşetmek için uğraş gösterdiğini belirtti.

BM’nin ilgili kararlarına muhalif olan teşebbüsleri sert bir lisanla kınadıklarına işaret eden Qin, Filisin ile İsrail’in “İki Devletli Çözüm” temelinde barış görüşmesine en kısa mühlet içinde tekrar başlamasını desteklediklerini ve bunun için faal bir rol oynamaya hazır olduklarını lisana getirdi.

Çin’in Filistin sorunu üzerindeki net tavrını takdirle pahalandıran El Maliki, Filistin ulusunun kendi yazgısına kendi karar vermesi ve bağımsız bir devlet kurmasını desteklemesinden dolayı Çin’e minettar olduğuna ve Çin’in bunun için harcadığı gayretleri olumlu karşıladığına dikkat çekti.





El Maliki, Çin’in Suudi Arabistan ile İran ortasındaki diplomatik bağların yine başlatılmasında oynadığı aracı rolü överek, bunun Çin’in sorumlu ve büyük bir devlet olma vasfını gösterdiğini kaydetti.

Ortadoğu ülkelerinin stratejik bağımsızlığını ve kendi geleceklerini tayin etme haklarını her vakit desteklediklerini vurgulayan Qin, bölgenin barış ve istikrarının korunması için katkı yapmaya devam etmek istediklerini söyledi.

Aynı gün Qin Gang, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile de telefonda görüştü.

Filistin ile İsrail ortasındaki gerginlikten kaygı duyduklarına dikkat çeken Qin, gerginliğin denetim altına alınması ve çatışmaların şiddetlenmesinin önlenmesinin şu an acil muhtaçlık olduğunu hatırlattı.

Qin, ilgili tarafların temkinli davranarak çok agresif ve kışkırtıcı aksiyonları önlemeleri gerektiğini söyledi.

Temel tahlilin barış görüşmesine tekrar başlanması ve “İki Devletli Çözüm”ün yerine getirilmesi olduğunu yineleyen Qin, gerçek adım atılması için hiçbir vaktin geç olmadığını belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Global Güvenlik İnistiyafi’ni ortaya koyduğunu hatırlatan Qin, İsrail-Filistin probleminin çözülmesinin püf noktasının ortak güvenlik anlayışının benimsenmesi olduğunu kaydetti. Qin, Çin’in bu mevzuda rastgele bir bencil menfaati olmadığını ve yalnızca ilgili tarafların barış içinde bulunarak bölgenin barış ve istikrarını muhafazalarını beklediğini belirtti.

İsrail-Filistin çatışmalarının çözülmesi için dayanak vermesinden ötürü Çin’e teşekkür eden Eli Cohen, gerginliğin gevşetilmesini istediklerini, fakat bu sorunun kısa müddet içinde çözülmesinin çok güç olduğunu söyledi. Cohen, Çin’in tesirine değer veren İsrail’in İran’ın nükleer programına dikkat çekerek Çin’in bu bahiste faal bir rol oynamsını beklediğine işaret etti.

Qin, İsrail ile farklı çevrelerdeki temasları ağırlaştırarak karşılıklı siyasi inancı artırmaya ve karşılıklı faydaya dayalı iş birliği hızlandırmaya hazır olduklarını lisana getirdi. Cohen, salgın periyodundan sonra iki ülkenin kültür ve turizm alanlarındaki iş birliğinin tekrar başlatılmasını temenni etti.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı