GündemHaber Girişi : 25 Mart 2023 16:34

“Çin, dünya ekonomisinin toparlanmasının önemli bir motoru”

“Çin, dünya ekonomisinin toparlanmasının önemli bir motoru”

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Finans ve Ekonomi Komitesi Ofisi Lider Yardımcısı Han Wenxiu, Çin’in dünya iktisadının toparlanması için kıymetli bir motor fonksiyonu gördüğünü belirtti.

Han Wenxiu, bugün düzenlenen Çin Kalkınma Üst Seviye Forumu Yıllık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, son 10 yılda, Çin’in dünya iktisadının büyümesine yıllık ortalama yüzde 30’un üzerinde katkı sağladığını hatırlatarak, Çin iktisadının bu yıl daha büyük katkılarla global iktisadın toparlanmasına ivme kazandırmaya devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Çin’in global sanayi ve tedarik zincirlerinin işleyişinde değerli bir rol oynadığına işaret eden Han, global kamu eseri niteliğine sahip sanayi ve tedarik zincirlerinin ortaklaşa korunması gerektiğini, ayrışmanın tüm dünyadan üretici ve tüketicilerin çıkarlarına ziyan vermesinin kaçınılmaz olduğunu söz etti.

Çin’in milletlerarası finans güvenliği için de inançlı bir liman olduğunu lisana getiren Han, “Çin, yıllardır istikrarlı para politikası uyguluyor, para politikasının özerkliğini ve normalleşmesini savunuyor. Ekonomik kalkınmaya destek verilirken, finansal sistemin istikrarı korunarak çok sayıda gizli tehlike ortadan kaldırılıyor. Çin’in fiilen kullandığı yabancı sermaye 2020 yılında 144 milyar 400 milyon dolar seviyesindeyken, 2022 yılında 189 milyar dolara yükseldi. Bu, yabancı sermayenin Çin’e tam güven beslediğinin en iyi kanıtı.” dedi.





Dışa açılmanın Çin’in temel siyaseti olduğunu vurgulayan Han, Çin’in piyasaya girişleri genişletmeye devam edeceğini, tüm ülkelerden işletmeleri Çin’e davet ettiklerini kelamlarına ekledi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı