EkonomiHaber Girişi : 19 Mart 2023 16:04

Çin: “Finansal varlıkların yatırım ve riskten korunma gücü daha belirgin olacak”

Çin: “Finansal varlıkların yatırım ve riskten korunma gücü daha belirgin olacak”

Çin Halk Bankası Lider Yardımcısı Xuan Changneng, Çin’in finansal varlıklarının yatırım ve riskten korunma niteliğinin daha bariz olacağını söyledi.

Xuan Changneng, dün düzenlenen Küresel Varlık İdaresi Forumu’nun yıllık toplantısında bir konuşma yaptı.

Günümüz dünyasının ekonomik ve finansal alanlarda karmaşık değişimlerden geçtiğine, bunun varlık idaresine yeni meseleler getirdiğine işaret eden Xuan, yüksek nitelikli dışa açılma siyasetini kararlılıkla izleyen Çin’in, dünyada varlıkların çok istikametli dağıtımına yeni fırsatlar ve seçenekler sunduğunu lisana getirdi.

Xuan Changneng, son yıllarda esas gelişmiş iktisatların faiz oranlarını büyük ölçüde değiştirmelerine rağmen Çin’in faiz oranı ile ekonomik büyüme potansiyelini karşılayabilecek şartlar ortasında eşgüdüm sağladığına dikkat çekti.





Xuan, Çin’in ne sıkı para siyaseti, ne likiditeyi çok artırma siyaseti, ne de çok teşvik siyaseti uyguladığını vurguladı.

Xuan’ın verdiği bilgiye nazaran, geçen yılın sonuna kadar, yabancı kişi ve kuruluşların sahip olduğu yuan cinsinden varlıkların bedeli 9,6 trilyon yuana ulaştı ve 2017 yılına nazaran 1,2 kat arttı. Xuan, Çin iktisadının toparlanması ve finans piyasasının dışa açılmaya devam etmesiyle, Çin’deki finansal varlıkların yatırım ve riskten korunma özelliğinin daha da besbelli olacağını kaydetti.

Xuan, son günlerde kimi ABD ve Avrupa bankalarının yaşadıkları risklerin esas gelişmiş iktisatların para siyasetlerini süratle ayarlamalarından kaynaklanan tesirlerin dışa taştığını gösterdiğini söz etti.

Söz konusu ekonomilerde enflasyonun kısa müddet içinde düşüp düşmeyeceği konusundaki belirsizliklerin sürdüğünü lisana getiren Xuan, yüksek faiz oranlarının korunmasının finansal sistemin istikrarlı ve sağlıklı işleyişini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı