GündemHaber Girişi : 31 Mart 2023 14:34

“Çin tarzı demokrasi, insanlığın siyasi medeniyetini zenginleştiriyor”

“Çin tarzı demokrasi, insanlığın siyasi medeniyetini zenginleştiriyor”

Foruma katılan uzmanlar, çeşitliliğe sahip demokrasilere kavuşulan yolların tek olmadığı kanısında. Uzmanlar, Çin’in kendi şartları temelinde yarattığı tüm süreçte halk demokrasisinin ülkenin gelişmesini hızlandırırken tıpkı vakitte insanlığın siyasi medeniyetlerinin modellerini zenginleştirdiğini belirtti.

Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Lideri Li Shaoxian

Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Lideri Li Shaoxian, her medeniyetin kendine has özellikler taşıdığını ve gelişme sürecinde kültür ve kalkınma temeline dayalı demokrasi modeli oluşturduğunu hatırlattı. Li, Çin’in tüm süreçte halk demokrasisinin kendi şartları ve klasik kültürleri temelinde oluşturulduğuna dikkat çekerek, Çin’e has olan demokrasi modelinin dünyanın siyasi uygarlığına Çin zekasını kattığını lisana getirdi.





Pakistan Meclisi Savunma Kurulu Lideri Müşahid Hüseyin Seyid

Pakistan Meclisi Savunma Komitesi Lideri Müşahid Hüseyin Seyid, dünyada farklı medeniyetler, kültürler ve toplumların bulunmasından ötürü demokrasi modellerinin tek bir halde olmaması gerektiği kanısında. Seyid, demokrasiye farklı yollar ve şekillerle kavuşulabileceğine dikkat çekerek, her ülkenin ve her toplumun kendi coğrafik şartları ve tarihi ögeleri doğrultusunda kendine uygun olan demokratik yolu seçmesi ve her çeşit demokrasinin de Çin üslubu demokrasi üzere halka memnunluk getirebilmesi gerektiğini vurguladı.�

Tsinghua Üniversitesi Çağdaş Çin Araştırmaları Enstitüsü Lider Yardımcısı Prof. Yan Yilong

Tsinghua Üniversitesi Çağdaş Çin Araştırmaları Enstitüsü Lider Yardımcısı Prof. Yan Yilong, her devletin kültürü ve uygulamalarının farklı olması sebebiyle kendisine uygun demokrasi modeli keşfetme hakkına sahip olduğunu belirtti. Yan, Çin usulü tüm süreçte halk demokrasisinin, Çin’in modernleşme sürecinde elde edilen deneyimlerden yararlandığına dikkat çekti. Bu tür demokrasinin dinamik olduğunu ve en verimli şekilde etkisini gösterdiğini, böylece en üst düzeyde benimsenebildiğini vurguladı.

Bangladeş’in Jahangirnagar Üniversitesi’nden araştırmacısı ve konuk profesör Washim Palash

Bangladeş’in Jahangirnagar Üniversitesi’nden araştırmacı ve konuk profesör Washim Palash, demokratikleşme sürecinde iktisadın geliştirilmesi için Doğu medeniyeti ve Doğu zekasından faydalanılması gerektiğini belirtti.

Çin ve Globalleşme Merkezi (CCG) Araştırmacısı Zoon Ahmed Khan

Çin ve Globalleşme Merkezi (CCG) Araştırmacısı Zoon Ahmed Khan, her devletin kendine has gelişim nitelikleri ve rotalarına sahip olduğunu vurgulayarak, “Her ülke, büyük ya da küçük, güçlü ya da zayıf, dünyaya katkı yapabilir.” dedi. Khan, “Dünyanın çok yönlülüğünü ve demokrasinin gerçek değerini benimsememiz gerekiyor.” halinde konuştu.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı