GündemHaber Girişi : 03 Nisan 2023 17:18

Çin ve AB, 20. yıldönümünde ortaklık ilişkilerini güçlendirmeye odaklanıyor

Çin ve AB, 20. yıldönümünde ortaklık ilişkilerini güçlendirmeye odaklanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5-7 Nisan tarihleri ortasında resmi bir ziyaret için Çin'e gelecek. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugün düzenlediği basın toplantısında Macron'un ziyareti hakkında bilgi verdi. Sözcü Mao, Macron'un ziyaret sırasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüşeceğini ve iki önderin Çin-Fransa ve Çin-AB işbirliğinin derinleştirilmesi için plan yapacağını ve değerli milletlerarası ve bölgesel hususlar üzerinde fikir alışverişinde bulunacağını belirtti. Macron ayrıyeten Çin Başbakanı Li Qiang ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Lideri Zhao Leji ile farklı başka görüşecek ve Guangzhou'yu ziyaret edecek.

Sözcü, Fransa ve Çin'in BM Güvenlik Kurulu daimi üyeleri ve dünya genelinde büyük ülkeler olduklarını vurgulayarak, son yıllarda Xi Jinping ve Macron'un stratejik liderlikleri altında ikili bağlantıların geliştiğini ve ikili stratejik temasın arttığını, pragmatik işbirliğinde muvaffakiyetler kaydedildiğini söyledi. Sözcü, iki ülkenin memleketler arası ve bölgesel mevzularda yeterli bir diyalog ve uyum sürdürdüğünü de belirtti.

Sözcü, basın toplantısında ayrıyeten AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen'in de 5-7 Nisan tarihleri ortasında Çin'i ziyaret edeceğini açıkladı ve Çin'in, Macron ve von der Leyen'in ziyaretleri vesilesiyle, Çin ile Fransa ortasındaki sıkı, kalıcı, kapsamlı ve stratejik iştirak ilgisini ileriye götürmeye ve Çin-AB bağlarını sağlıklı bir formda geliştirmeye hazır olduğunu kelamlarına ekledi.

Çin ile Avrupa Birliği ortasındaki kapsamlı ve stratejik paydaşlık bağının kuruluşunun 20. yıldönümüne dikkat çeken sözcü, her iki tarafın ortak çıkarına uygun olarak alakanın sağlıklı ve istikrarlı bir halde gelişmesinin dünya barışı ve istikrarı için faydalı olduğunu belirtti. Sözcü, dünyanın karşı karşıya olduğu çalkantılı şartlarda, global güvenliğe karşı meydan okumaların daima ortaya çıktığı ve iktisadın toparlanması için kâfi itici gücün bulunmadığına işaret ederek, Çin ile AB'nin birbirine hürmet ve karşılıklı fayda temelinde ortak çıkar kuralları üzerinde çalışarak, düşüncelerin üstesinden gelerek iş birliği ve ortak anlayışa odaklanması gerektiğini vurguladı. Sözcü ayrıyeten, AB ile birlikte çalışarak global sıkıntılarla uğraş etmek ve dünyaya daha fazla istikrar ve müspet güç katmak için işbirliği potansiyelini geliştirmeye hazır olduklarını söz etti.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı