GündemHaber Girişi : 12 Nisan 2023 16:04

“Çin ve AB küresel meydan okumalarla beraber mücadele etmeli”

“Çin ve AB küresel meydan okumalarla beraber mücadele etmeli”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Çin ve AB’nin dış müdahalelerin üstesinden gelerek, global meydan okumalarla birlikte gayret etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sözcü Wang günlük basın toplantısında AB Dış Münasebetler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Çin ziyaretini kıymetlendirdi.

Wang bu yıl Çin ile AB ortasında kapsamlı stratejik paydaşlık bağlantılarının kuruluşunun 20. yılı olduğuna dikkat çekerek, son vakitlerde Çin ile AB ortasında üst seviye temasların ağırlaştığını, her alanı kapsayan iş birliğinin kapsamlı bir halde yürütüldüğünü ve ikili alakalarda olumlu ve elverişli gelişim eğiliminin görüldüğünü belirtti.

Borrell’in Çin’e resmi ziyaret yaparak, Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang ile üst seviye stratejik diyalog yapmasının iki tarafın başkanları ortasında varılan mutabaktın kıymetli bir sonucu olarak ikili bağların gelişimine ve dünyanın barış, istikrarı ve refahına yeni ivme kazandırmasına yardımcı olacağını kaydetti.

Şu anda milletlerarası durumda çalkantılar ve huzursuzlukların yaşandığına ve global meydan okumaların arttığına işaret eden Wang, milletlerarası toplumun sırf mukadderat birliği içinde olup meydan okumalarla daha uygun bir halde çaba edebileceğine vurgu yaptı.

Çin ve AB’nin çok kutuplu dünyanın iki değerli gücü, iki büyük piyasası ve iki eski medeniyeti olduğunu hatırlatan Wang, Çin-AB bağlantılarının global tesire sahip olmanın yanı sıra global bir mana da taşıdığını söz etti.

Wang “Çin ve AB kapsamlı stratejik paydaşlık pozisyonuna bağlı kalarak, stratejik bağlantı ve eşgüdümü güçlendirmeli, karşılıklı inanç pekiştirmeli, iş birliğine odaklanarak, dış müdahalelerin üstesinden gelmeli ve global meydan okumalarla el ele verip uğraş etmeli.” sözlerini kullandı.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı