GündemHaber Girişi : 20 Nisan 2023 00:03

Çin ve Gabon arasında kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığı dönemi

Çin ve Gabon arasında kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığı dönemi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başşehir Beijing'de bulunan Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda Gabon Cumhurbaşkanı Ali-Ben Bongo Ondimba ile bir ortaya geldi. İki başkan, Çin ve Gabon ortasındaki ikili bağları kapsamlı stratejik işbirliği paydaşlığı seviyesine yükseltme kararı aldı.

Xi Jinping görüşmede, gelecek yılın Çin-Gabon diplomatik münasebetlerinin kuruluşunun 50'inci yıldönümü olduğuna işaret ederek, geçen yarım asır içinde Çin'in daima Gabon'un içten dostu olduğuna vurgu yaptı.

Xi, Çin'in Gabon ile birlikte kapsamlı stratejik işbirliği iştirakinin geliştirilmesi için ortak gayret harcayacağını belirtti.

Xi Jinping, Gabon ile stratejik işbirliğini pekiştirerek, altyapı tesisleri inşası, ormancılık, balıkçılık, dijital iktisat ve endüstriyel park inşası üzere alanlarda işbirliğini derinleştireceklerini, Gabon'da ekonomik gelişmeye takviye sağlayacaklarını söyledi. Böylelikle, “Kuşak ve Yol”un etrafla dost inşası ve iklim değişikliğiyle çabada Güney-Güney işbirliği için örnek teşkil edeceğini vurguladı.





Ayrıca, Xi, Çin ve Afrika ülkelerinin dostluğunu ve işbirliğini pekiştirmeleri, her türlü hegemonyacılığa ve başka ülkelerin iç işlerine karışma teşebbüslerine karşı çıkmaları ve insanlığın yazgı iştirakini birlikte kurmaları davetinde bulundu.

Ali-Ben Bongo Ondimba, görüşmede yaptığı konuşmada, “Tek Çin” siyasetinde kararlılıkla ısrar edeceklerine işaret ederek, Xi Jinping'in ortaya koyduğu “Kuşak ve Yol” inisiyatifi, Global Kalkınma İnisiyatifi, Global Güvenlik İnisiyatifi ve insanlığın ortak mukadderat iştiraki kanısına takviye verdiklerini söyledi. Gabon'un insan hakları konusunun politikleştirilmesine karşı olduklarına dikkat çeken Ondimba, Çin ile stratejik uyumu güçlendireceklerini söyledi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı