GündemHaber Girişi : 26 Mart 2023 12:50

Çin ve Honduras arasında diplomatik ilişkiler kuruldu

Çin ve Honduras arasında diplomatik ilişkiler kuruldu

Çin ile Honduras, bugün diplomatik bağlantıların kurulmasına dair ortak bir bildiri imzaladı.

Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, başşehir Beijing’de Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina’yla bir ortaya geldi. İki bakan, ülkeleri ortasında diplomatik münasebetlerin kurulmasına ait ortak bildiriye imza attı.

“Çin Halk Cumhuriyeti ve Honduras Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri”de “Çin Halk Cumhuriyeti ve Honduras Cumhuriyeti, iki halkın çıkar ve dilekleri doğrultusunda, bildirinin imzalandığı tarih prestijiyle birbirlerini tanımaya ve büyükelçilik seviyesinde diplomatik ilgiler kurmaya karar verdi.’’ sözleri kullanıldı.

Bildiriye nazaran, iki hükümet, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı hürmet gösterme, iç işlerine müdahale etmeme, eşitlik ve karşılıklı fayda ile barış içinde bir ortada yaşama üzere unsurlar temelinde ikili dostça bağlantılar geliştirmeyi kabul etti.

Bildiride, Honduras Cumhuriyeti hükümetinin, dünyada tek bir Çin’in bulunduğunu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin’i temsil eden tek yasal hükümet ve Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir kesimi olduğunu kabul ettiğinin altı çizildi.

Bildiride, ‘‘Honduras Cumhuriyeti hükümeti, Taiwan ile sözde diplomatik ilişkilerini derhal kesmenin yanı sıra, Taiwan ile herhangi bir resmi ilişki kurmayacağı ve herhangi bir resmi iletişimde bulunmayacağı taahhüdünde bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, Honduras Cumhuriyeti hükümetinin söz konusu tutumunu takdirle karşılamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Honduras Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da Taiwan’la kelamda diplomatik alakaların kesildiği resmen ilan edildi.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı