GündemHaber Girişi : 02 Nisan 2023 16:35

Çin ve Malezya başbakanları görüştü

Çin ve Malezya başbakanları görüştü

Li Qiang, görüşmede Çin ve Malezya’nın gelişmekte olan ülkeler ve yeni yükselen ekonomiler olduklarına işaret ederek, iki ülkenin işbirliğini ilerleterek kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini derinleştirmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Li, iki ülkenin ticaret ve yatırım alanlarında karşılıklı olarak yüksek nitelikli açılma gerçekleştirmesi, ticaret ve yatırım siyasetlerini standartlaştırma konusundaki uyumu güçlendirmesi davetinde bulundu.

İki ülke ortasındaki işbirliğinin inovatif, akıllı, dijital ve yeşil istikamette geliştirilmesini güçlendireceklerine işaret eden Başbakan Li, Çin’in Malezya’dan ithalatını sürdürmeye, eğitim, kültür, turizm ve basın kuruluşları arasındaki temasları pekiştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Li Qiang, Çin’in Malezya’nın da ortalarında bulunduğu ASEAN ülkeleriyle birlikte, Güney Çin Denizi Taraflar Aksiyon Kuralları’na ait görüşmeleri ilerleteceğini, bölgenin barış ve istikrarının korunmasına katkı yapacağını söz etti.

Başbakan Li, ayrıyeten, Çin-ASEAN serbest ticaret bölgesinin

‘‘3.0’’ versiyonuna ait görüşmeleri ilerletmeye, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nı aktif formda yerine getirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, görüşmede Malezya hükümetinin Çin ile işbirliğini dış politikasındaki öncelikli alanlardan biri olarak gördüğüne işaret ederek, Tek Çin prensibini izlemeyi sürdüreceklerini belirtti. Enver İbrahim, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi ile ilgili meselelerin Çin’in iç işi olduğunu kaydetti.

Çin’in ortaya koyduğu Global Kalkınma İnisiyatifi, Global Güvenlik İnisiyatifi ve Global Medeniyet İnisiyatifi’ni desteklediklerine işaret eden Malezya Başbakanı İbrahim Enver, Nesil ve Yol’un inşasını Çin ile birlikte ilerleteceklerini lisana getirdi.

İbrahim Enver, ayrıca ASEAN üyesi ülkelerin Çin’le diyaloğu derinleştirerek, Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrarın korunması için ortak uğraş harcayacaklarını belirtti.

İki başbakan, Çin ve Malezya arasında iktisat, ticaret, tarım ve gümrük alanlarındaki çok sayıda işbirliği dokümanının imzalanmasına da tanıklık etti.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı