GündemHaber Girişi : 03 Nisan 2023 17:08

Çin ve Rusya, küresel sorunlarla ortaklaşa mücadelede kararlı

Çin ve Rusya, küresel sorunlarla ortaklaşa mücadelede kararlı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin-Rusya bağlantısının geleceğine tam inançla baktıklarını söyledi.

Sözcü Mao, bugün düzenlenen basın toplantısında Rusya'nın, Çin ve Hindistan ile ortalarındaki münasebetleri derinleştirmeyi diplomatik öncelik olarak gördüğü sözünü kıymetlendirdi. Sözcü, Çin ile Rusya'nın, karşılıklı hürmet, barış içinde bir ortada yaşama, iş birliği ve ortak çıkar kurallarına dayalı yeni bir büyük devletler münasebeti geliştirmek için uğraş sarf ettiğini hatırlattı. Çin-Rusya bağlarının, üçüncü tarafları hedeflemediğini ve üçüncü tarafların tesiri altında olmadığını vurgulayan sözcü, geçen ay Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Rusya'yı muvaffakiyetle ziyaret etmesiyle iki başkanın gelecek devirdeki ikili münasebetlerin gelişmesi için büyük bir rota çizdiğini ve taraf verdiğini lisana getirdi. Sözcü, iki tarafın da önderlerinin vardığı bir dizi değerli muahedeyi yerine getirmeye çalıştığına dikkat çekerek ikili bağlantıların geleceğine tam itimatla baktıklarını belirtti.

Çin, Rusya ve Hindistan'ın büyük ve tesirli yeni kalkınan devletler olduğuna işaret eden sözcü, milletlerarası ve bölgesel şartların büyük değişimler geçirdiği bir periyotta, Rusya ve Hindistan dahil olmak üzere milletlerarası toplumla temasları sıkılaştırarak dünyaya gerçek çok taraflılığı muhafazayı ve global problemlerle ortaklaşa uğraş etmeyi amaçlayan etkin sinyaller göndermeye hazır olduklarını belirtti.

Rusya Federasyonu’nun güncellenmiş dış siyaset konseptine değinen sözcü, Rusya ve ilgili ülkelerle birlikte Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS üzere çok taraflı çerçevelerin temelindeki işbirliği ve uyumu güçlendirerek bölge ve dünyanın barış, istikrar ve refaha kavuşması için katkıda bulunmaya hazır olduklarını kaydetti. Sözcü, “Kuşak ve Yol” inşasının Avrasya Ekonomik Birliği ile kaynaşmasını artırarak Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ile esnek ve çeşitli işbirlikleri yaparak bölgenin güvenliği ve istikrarını birlikte savunmak istediklerini lisana getirdi.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı