GündemHaber Girişi : 25 Mart 2023 16:20

Çin ve Yeni Zelanda Dışişleri Bakanları görüştü

Çin ve Yeni Zelanda Dışişleri Bakanları görüştü

Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün başşehir Beijing’de Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta’yla bir ortaya geldi.

Qin Gang, Çin ve Yeni Zelanda’nın diplomatik münasebetlerin kurulmasından bu yana karşılıklı hürmet, eşitlik, işbirliğine dayalı ortak çıkar ve farklılıkları bir kenara bırakarak ortak noktalar bulma üzere prensiplere bağlı kaldığını anımsattı.

Qin Gang, ikili alakaların uzun vadede istikrarlı gelişme kaydederek, farklı toplumsal sisteme, tarihe, kültüre ve kalkınma basamağına sahip ülkeler ortasında dostça bağlantılar kurulması açısından bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

İki ülke başkanları ortasında geçen yıl başarılı bir görüşme gerçekleştirildiğini ve kıymetli uzlaşılara varıldığını hatırlatan Qin Gang, iki tarafın kelam konusu uzlaşıları ciddiyetle yerine getirerek, ikili kapsamlı stratejik iştirak bağlarının yeni periyotta daha büyük ilerlemeler kaydetmesini hızlandırması gerektiğini tabir etti.





Görüşmede, Yeni Zelanda’nın Tek Çin siyasetini kararlılıkla izlemeye devam edeceğini vurgulayan Nanaia Mahuta, Çin’le üst seviye temaslar ile kültürel ve beşeri irtibatı artırarak, her alandaki işbirliğini genişletmeye hazır olduklarını belirtti.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı