TeknolojiHaber Girişi : 18 Nisan 2023 13:04

Çin’de güneş santrallerini dronelar kuruyor

Çin’de güneş santrallerini dronelar kuruyor

Çin’in güneybatısındaki Yunnan Eyaletindeki bir PV güç üretim projesinin şantiyesindeki dahili telefonlara “Bir Fotovoltaik (PV) panel geliyor” uyarısı geldi. Bir müddet sonra inşaat alanı üzerinde PV paneli taşıyan bir drone görüldü.

Lufeng’de bulunan PV projesi için materyallerin yığıldığı doruğun eteğine yaklaşık 300 metre uzaklıkta fakat materyallerin personeller tarafından bağlanmasından insansız hava araçlarıyla kaldırılmasına ve boşaltılmasına kadar tüm taşıma süreci beş dakikadan az sürüyor. PV güç üretim projesi, mekanik taşımayı zorlaştıran karmaşık toprağa sahip dik bir dağ yamacında yer alıyor.

Bir drone operatörü olan Xu Qibo, droneların azamî 40 kg kaldırma tartısına ve azamî 500 metre uçuş aralığına sahip olduğunu söyledi. China Anneng Group Proje Yöneticisi Ma Shaozhen, daha evvel ekipman bileşenlerinin ve gereçlerinin taşınmasının temel olarak insanlara ve atlara dayandığını söyledi. İki emekçinin 8,5 metrelik bir çelik kesimini hareket ettirip şantiyeye teslim etmesi yaklaşık 30 dakika sürüyordu.

Düşük verimlilik, proje inşaat ilerlemesini önemli halde etkiledi





İnşaat alanlarındaki birçok personel, drone teslimatının getirdiği süratli hız, kolay kullanım, güvenlik ve denetim edilebilirlik üzere kolaylıkları olduğunu belirtiyor. Dronelar arazi şartlarından daha az etkilendiği için makus yol şartları, dik yokuşlar, güçlü gereç taşıma, yüksek güvenlik riski ve düşük personellik verimliliği üzere sıkıntılarını tesirli bir halde çözüyor.

Yunnan Eyaleti, önümüzdeki üç yıl içinde 50 milyon kw PV ve rüzgâr gücü projesi inşa etmeyi planlıyor. Huadian (Lufeng) New Energy Development Genel Müdürü Yang Bin, droneların PV inşaatının inşaat mühletini büyük ölçüde kısaltmasının beklendiğini söyledi.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı