DünyaHaber Girişi : 22 Nisan 2023 11:50

Çin’de yılın ilk üç ayındaki kamu geliri 905 milyar yuan oldu

Çin’de yılın ilk üç ayındaki kamu geliri 905 milyar yuan oldu

Çin’in kamu gelirleri resmi bilgilere nazaran, 2023 yılının birinci üç ayında bir evvelki yılın tıpkı periyoduna kıyasla yüzde 0,5 oranında arttı. Maliye Bakanlığı, ülkenin kamu gelirlerinin bu vakit aralığında 6,23 trilyon yuanı (905 milyar doları) aştığını açıkladı. Bakanlığa nazaran büyüme dinamiği genel ekonomik toparlanma eğilimi ışığında gelecekte de süreceğe benziyor. Bu ortada Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası da yılın birinci üç ayı zarfında, bir evvelki yılın birebir periyoduna kıyasla yüzde 4,5 büyüyerek neredeyse 28,5 trilyon yuana vardı.

Merkezi hükümet de kabaca 2,76 trilyon yuanlık bir devlet geliri açıkladı; bu, bir evvelki yıla kıyasla yüzde 4,7 oranında bir gerilemeye tekabül ediyor. Buna karşılık lokal hükümetler/yönetimler ise yaklaşık 3,47 trilyonluk gelir kaydetti ki, bu suretle bir evvelki yıla kıyasla yüzde beş oranında bir artış meydana gelmiş oldu.

Bu ortada vergi gelirlerinin, kelam konusu devir içinde fiyatı 5,17 trilyon yuana ulaşmakla birlikte bir evvelki yıldan yüzde 1,4 kadar düşük kaldı. Kamunun sarfiyatları ise tekrar Bakanlığın datalarına nazaran, birebir periyotta, bir evvelki yıla kıyasla yüzde 6,8 oranında artarak 6,79 trilyon yuana çıktı.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı