GündemHaber Girişi : 17 Nisan 2023 20:04

Çin’den ABD’nin raporuna tepki

Çin’den ABD’nin raporuna tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin 2023 Silahların Denetimi ve Yayılmasının Önlenmesi ile Silahsızlanma Raporu’nda yer alan Çin’e yönelik temelsiz karalamalara şiddetle karşı çıktıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün yaptığı açıklamada, Washington’un her sene yayımladığı Silahların Denetimi ve Yayılmasının Önlenmesi ile Silahsızlanma Raporu’nda kendini övmenin yanı sıra bir “yargıç” üzere başka ülkelerin performansını kıymetlendirerek istediği kadar karaladığına işaret etti. Çinli sözcü, “Washington’un bu teşebbüsüne şiddetle karşı çıkıyoruz. Aslında geçtiğimiz yıllarda Soğuk Savaş zihniyetine dayanan ABD, büyük ülkeler ortasındaki zıtlaşmayı teşvik ederek mutlak güvenlik avantajını teminat altına almak için askeri gücü geliştirdi. Ayrıyeten ABD, global ve bölgesel stratejik istikrarı zedeledi, çok bencillikle çift standart uyguladı ve milletlerarası mutabakatları bozdu. Bu açıdan ABD, büyük bir ülkenin sorumluluğunu yerine getirmedi.” sözlerini kullandı.

Uluslararası silahsızlanma ve silahların yayılmasının önlenmesi bakımından Çin’in her vakit çok taraflılıktan yana olduğuna dikkat çeken Çinli sözcü Wang, Çin’in merkezinde Birleşmiş Milletler’in (BM) bulunduğu ve memleketler arası hukuk temelinde tesis edilen memleketler arası tertibi koruduğunu söyledi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı