GündemHaber Girişi : 20 Mart 2023 16:50

Çin’den ABD’ye diğer ülkelerin haklarına saygı gösterme çağrısı

Çin’den ABD’ye diğer ülkelerin haklarına saygı gösterme çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin Monroe Doktrini’ni terk ederek diğer ülkelerin bağımsız dış politika belirleme haklarına saygı göstermesi gerektiğini kaydetti.

İlgili haberlere göre Honduras Devlet Başkanı Iris Xiomara Castro’nun Çin ile diplomatik bağlar kurma isteğini belirtmesinin akabinde ABD Honduras’a diplomatik baskı uygulamaya başladı ve Honduras’ı Çin’le resmi bir mutabakat imzalamadan evvel kararını geri çekmeye ikna etmeye çalıştı.

Wang Wenbin, günlük basın toplantısında kelam konusu haberi değerlendirirken, dünyada 181 ülkenin Tek Çin siyasetine uyarak, Çin’le diplomatik ilgileri kurmasının tarihi gelişme eğilimine uygun hakikat bir seçenek olduğunu lisana getirdi.

Honduras hükümetinin Çin’le bağlantılarının geliştirilmesi hakkındaki olumlu açıklamasını takdirle karşıladıklarına dikkat çeken Wang, Çin’in eşitlik ve karşılıklı hürmet temelinde Honduras’la ikili bağları kurup geliştirmeye hazır olduğunu söz etti.





Son yıllarda Çin’in üst üste Panama, El Salvador, Dominika, Nikaragua üzere ülkelerle diplomatik münasebetler kurduğunu yahut bağlantıları yine başlattığını hatırlatan sözcü, Çin ile kelam konusu ülkeler ortasındaki somut iş birliğinin ilerletilmesinin ilgili ülkelerin halklarına büyük memnunluk getirdiğini söyledi. Sözcü, rastgele bir hükümran ülkenin kendi iradesiyle öbür ülkelerle diplomatik bağları geliştirebileceğini ve öteki ülkelerin bu kararlara müdahale etme hakkının olmadığını vurguladı.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı