GündemHaber Girişi : 21 Nisan 2023 20:34

Çin’den Biden’in kararnamesine tepki

Çin’den Biden’in kararnamesine tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in ABD Lideri Joe Biden’in Çin’e yatırımı kısıtlama kararnamesine kararlılıkla karşı çıktığını söyledi.

Biden’in ABD’li şirketlerin Çin'de yarı iletkenler, yapay zeka, kuantum hesaplama üzere kilit ekonomik kesimlere yatırım yapmayı kısıtlamak için önümüzdeki haftalarda bir kararname imzalayacağı açıklandı.

Günlük basın toplantısında Wang Wenbin, Çin’in Biden’in kelam konusu kararnamesine kararlılıkla karşı çıktığını belirterek, ABD’nin ulusal güvenlik mazeretiyle ticaret ve teknoloji mevzuları siyasallaştırmaya, araçsallaştırmaya ve silah haline getirmeye alıştığını söyledi.

ABD’nin gerçek gayesinin Çin'i kalkınma hakkından yoksun ederek kendi hegemonyacı çıkarlarını korumak olduğuna dikkat çeken Wang, ABD’nin bu çıplak ekonomik teknolojik zorbalık hareketlerinin piyasa iktisadı ve adil rekabet unsurunu, memleketler arası ticaret ve iktisat tertibini ve global tedarik ve endüstriyel zincirleri önemli bir formda ihlal ettiğinin ve tüm dünyanın çıkarlarına ziyan verdiğinin altını çizdi.

Wang, Çin’in kelam konusu kararnameyi yakından takip edeceğini ve kendi haklarını ile çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını lisana getirdi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı