GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 11:04

Çin’den Somali çağrısı

Çin’den Somali çağrısı

Dai Bing, dün Somali probleminin ele alındığı Güvenlik Kurulu toplantısında, son vakitlerde Somali’deki siyasi geçiş süreci ve terörle gayret faaliyetlerinde kimi ilerlemeler kaydedildiğini anımsattı.

Ancak Somali’deki durumun hala önemli olduğuna, güvenliğin temelinden iyileştirilmediğine, insani krizin hâlâ dert verici boyutta olduğuna dikkat çeken Dai, memleketler arası toplumu Somali problemine yönelik ilgi ve yatırımları artırmaya çağırdı. Dai konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlk olarak, Somali’deki siyasi süreç büyük tehditlerle karşı karşıya. Çin, ilgili taraflara ülke ve halkın uzun vadeli çıkarlarından hareket ederek, fikir ayrılıklarını diyalog yoluyla çözüp, siyasi geçiş için uygun şartlar yaratma davetinde bulunuyor. İkinci olarak, terör hücumları halkın güvenliğine ve bölge istikrarına önemli tehditler oluşturuyor. Tarih, Somali’de sırf dış askeri güçlere dayanılarak kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasının mükün olmadığını kanıtladı. Somali’nin terörle çaba ve istikrarı savunmanın sorumluluğunu üstlenmesi için güvenlik kabiliyeti yükseltilmeli. Üçüncü olarak, Somali’de az görülen kuraklık yaşanıyor. Çin, milletlerarası toplumu Somali’ye insani takviyesi artırmaya, yardım taahhütlerini yerine getirerek ilgili sermayenin vaktinde sağlanmasını garanti altına almaya çağırıyor. Öteki taraftan, Somali hükümeti daha fazla gayret göstererek, insani yardım çalışmaları üzerindeki bürokratik kısıtlamaları azaltmak, insani yardım erişimini güzelleştirmek ve Somali halkının güvenlik ve kalkınma muhtaçlıklarını karşılamak için güçlü bir garanti sağlamalı.”

Dai ayrıyeten, ilgili askeri operasyonlarda sivil, bilhassa bayan ve çocuk üzere savunmasız kümelerin güvenliğinin korunması gerektiğini tabir etti.





Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı