GündemHaber Girişi : 24 Şubat 2023 11:34

Çin’den Ukrayna’da barış çağrısı

Çin’den Ukrayna’da barış çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Şurası tarafından dün düzenlenen Acil Özel Oturum’da Ukrayna’da barış için bir karar taslağı onaylandı. Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, ateşkesin bir an evvel gerçekleştirilmesi davetinde bulundu.

Dai Bing oturumda yaptığı konuşmada, Çin’in Ukrayna meselesindeki tavrının her vakit net olduğunu, Çin’in bütün ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne hürmet gösterilmesi, BM Şartı’nın hedefi ile prensiplerine uyulması, tüm ülkelerin yasal güvenlik dertlerine kıymet verilmesi ve krizin barışçıl yolla çözülmesine yararlı her türlü uğraşın desteklenmesi fikrine sürekli bağlı kaldığını söyledi.

Dai, Ukrayna krizinin tahlili için, ateşkesin bir an evvel gerçekleştirilmesi, diyalogun yegane tahlil yolu olarak görülmesi, barış ve müzakereyi sağlamak için birlikte gayret harcanması ve ortak güvenlik ve kalıcı barışın gerçekleştirilmesi tekliflerini ileri sürdü.

Çin’in sorumlu bir ülke olarak, her vakit barış ve diyalogdan yana olduğunu lisana getiren Dai, Çin’in Ukrayna krizinin siyasi yolla çözülmesine ait bir tavır dokümanı açıklayacağını kaydetti. Dai, Çin’in Ukrayna krizinin çözülmesi ve barışın gerçekleştirilmesinde yapan rol oynamaya devam edeceğini kelamlarına ekledi.





Acil Özel Oturum’da içinde Ukrayna’nın bulunduğu 75 ülke tarafından ortaklaşa sunulan karar taslağı, 141 kabul, 7 ret ve 32 çekimser oyla onaylandı.

Karar taslağında Ukrayna’da BM Şartı’nın maksadına ve prensiplerine uygun olan kapsamlı, adil ve kalıcı barışın sağlanmasının aciliyeti vurgulandı.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı