DünyaHaber Girişi : 21 Mart 2023 14:20

Çin’in ihracat artışında nesil araçlar, lityum ve güneş pilleri ilk sıraya çıktı

Çin’in ihracat artışında nesil araçlar, lityum ve güneş pilleri ilk sıraya çıktı

Çin Gümrük Genel Yönetimi (GAC) Başkanı Yu Jianhu, ülkenin dış ticaretinde geride kalan iki ayın umut verici olduğunu söyledi. Yu basın toplantısında, malların dış ticaretinin, birinci iki ayda evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 0,8 azalmasına rağmen ihracatın yüzde 0,9 artığını, bunun da beklentilerin üzerinde bir düzey olduğunu belirtti.

Yeni siparişlerin artığını da belirten Yu, son devirde bilhassa elektrikli araçlar, lityum iyon bataryalar ve güneş pillerine ilginin dikkat cazip olduğu bilgisini verdi. Yılın geri kalan kısmında de tıpkı eser kategorisine ilginin devam etmesinin beklendiğini söz eden Yu, “Bu veriler önümüzdeki aylarda ticari büyümeyi desteklemeye devam edecek.” dedi.

Dış talebin azaltılmasına dönük eforlar ve kimi ülkelerin ödemeleri yavaşlatması üzere zahmetler olduğuna da vurgu yapan Yu, Dünya Ticaret Örgütü’nün 2023 yılı global ticaret büyümesi varsayımını Ekim 2022’de yüzde 3,4’ten 1’e teğe düşürdüğünü anımsatarak “Küresel zorluklar olduğu bir gerçek ancak bu da yeni fırsatlar yaratıyor. Çin, bu süreçte ekonomik büyümesine devam edecek ve dış ticaretini istikrarlı bir şekilde artıracak.” diye konuştu.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı