GündemHaber Girişi : 19 Nisan 2023 12:05

Çin’in ilk çeyrek ekonomik performansı beklentilerin üstünde

Çin’in ilk çeyrek ekonomik performansı beklentilerin üstünde

Çin hükümeti dün 2023 yılının birinci çeyreğine dair ulusal ekonomik bilgileri açıkladı.

Yabancı basın kuruluşları, Çin iktisadını “ilk çeyrekte büyüme beklentiden daha yüksek”, “Çin iktisadının toparlanmasında ivme kazanıldı” ve “Çin iktisadı, yeni yıla düzgün bir karne ile başladı” üzere tabirlerle kıymetlendirdi.

İlk çeyrekte Çin’in GSYİH’sı yüzde 4,5 artarak 28 trilyon 499 milyar 700 milyon yuana (4,1 trilyon ABD Doları civarında) ulaştı.

Yıllık cirosu 20 milyon yuan (2.9 milyon ABD Doları) üzerindeki sanayi firmalarının katma kıymeti yüzde 3 artırken ulusal sabit mülkiyete yapılan yatırım yüzde 5,1 yükseldi.





Toplam perakende sayısı yüzde 5,8 ve mal ihracat ve ithalatı ise yüzde 4,8 arttı…

Bütün bu sayılar, Çin iktisadının yükselişe yine kavuştuğunu ve yıllık büyüme maksadının gerçekleştirilmesi için temel atıldığını gösterdi.

Bu yılın başından beri ABD ve Avrupa ülkelerinin enflasyonu yüksek düzeyde seyrediyor ve para siyasetleri daima sıkılaştırılıyor. Son günlerde birtakım Batılı ülkelerin bankalarında da likidite krizi görüldü.

Bunun dışında jeopolitik uzlaşmazlık, tek taraflılık ve korumacılığın meydana geldiği ortamda global iktisattaki belirsizlikler arttı. Bu ortamda Çin’in birinci çeyrekteki ekonomik büyümesinin, beklentiden daha yüksek bir amaca ulaşılması hiç kolay olmadı.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan makalede ABD ve Avrupa ekonomilerinde yavaşlama görülürken Çin iktisadının toparlanmasının, dünya iktisadını canlandıracağı belirtildi.

Çin iktisadının birinci çeyrek bilgileri, bütün ülkenin ortak uğraşının sonucu. Yılbaşı prestijiyle Çin, ekonomiyi canlandırmak üzere çeşitli önlemler almaya başladı. Etkin mali siyaset iktisada ivme kazandırırken sağlam para siyaseti maksadı tam isabetle vurabiliyor. Bunun yanı sıra büyüme, istihdam ve mal fiyatını istikrarlı hale getirmeyi amaçlayan siyasetlerin uygulanması da iktisadın uygunlaşmasını hızlandırdı.

Örneğin, Renminbi ile yapılan kredi sayısı, 10,6 trilyon yuana ulaştı (1,5 triyon ABD Doları) ve geçen yılın tıpkı devrine nazaran 2,27 trilyon yuan (330 milyar ABD Doları) arttı. Finansal kuruluşların kredi vermek konusunda daha olumlu davranmasıyla firmaların üretime yine dönmelerinin hızlandırıldığı belirtildi.

Tüketimin teşvik edilmesi için de çeşitli adımlar atılırken, Gansu eyaletindeki Jiayuguan kentinde eski geçit çeşidi ve İpek Yolu’na özel folklordan kaynaklanan etkileşimli turistik etkinlikler düzenleniyor.

Verilere nazaran birinci çeyrekte tüketici eserlerinin satışı geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 5,8 yükseldi ve geçen yılın dördüncü çeyreğinin yüzde 2,7’lik düşüş oranına kıyasla çok daha güzelleşti.

Öte yandan Çin’in imalat dalına yapılan yatırım yüzde 7 arttı ve yatırımların sıralamasında birinci sırada yer aldı. Bu ortada ileri teknolojiye dayalı imalata olan yatırım yüzde 15,2, yeni güçlü otomobilin üretimi yüzde 22,5 ve güneş güçlü batarya üretimi ise yüzde 53,2 yükseldi…

Bunlar, Çin iktisadının yapısal değişimi devam ederek yeni bölümlerin gelişiminin hızlandığını yansıttı. Bu da Çin iktisadının yüksek kaliteli gelişmeye olan muhtaçlığını karşılıyor.

Bunun dışında bu yılın başında Çin’in salgın önlemlerini kaldırmasıyla Çinliler ile yabancılar ortasındaki temaslar da ağırlaştı. Çin Kalkınması Üst Seviye Forumu, Boao Asya Forumu, Çin Milletlerarası Tüketici Eserleri Fuarı ve Çin Memleketler arası İhracat ve İthalat Fuarı… Çok sayıda platform, Çin ile dünya ortasındaki arayı kısalttı.

Günümüzde memleketler arası ortam yeniden karmaşık değişimlerle dolu. Çin’in iç talebinde belirli yetersizlik görülürken iktisadın toparlanması için temel hala sağlam değil… Lakin Çin iktisadının uzun vadeli olumlu tarafta gelişme eğilimi değişmedi ve ekonomiyi teşvik eden iç ögeler artıyor.

Makro siyasetlerin tesirinin daha da artmasıyla iktisadın güzelleşmeye davam etmesi bekleniyor. Birçok yabancı firma, Çin’e yatırım yapma ve yerleşmenin daha yeterli bir geleceği seçmek manasına geldiği kanısında.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı