GündemHaber Girişi : 27 Şubat 2023 13:34

Çin’in yeni yangın söndürme uçakları, deneme uçuşuna başladı

Çin’in yeni yangın söndürme uçakları, deneme uçuşuna başladı

AVIC, dördüncü AG600M itfaiye uçağı prototipinin birinci uçuşunu Cumartesi günü Çin’in güneyindeki Guangdong Eyaletindeki Zhuhai’de muvaffakiyetle tamamladığını söyledi.

17 dakikalık uçuş sırasında uçak, bir dizi planlı uçuş testi gerçekleştirdi. Uçak, denetim sistemi ve öteki tüm sistemlerin stabil bir biçimde çalışmasıyla harika bir performans sergiledi. Şimdiye kadar AVIC, ülke çapında çeşitli alanlarda ilgili uçuş testlerini yürüten toplam dört adet AG600M uçağı prototipi üretti.

Kod ismi Kunlong olan ve “su ejderhası” manasına gelen AG600 uçak ailesi, Çin’in acil durum kurtarma yeteneklerini güçlendirmek için hayati havacılık ekipmanı olarak geliştirildi. Bu uçaklar, orman yangınlarıyla çabada, denizde arama ve kurtarmada ve öbür kritik kurtarma misyonlarında kullanılacak.

AG600 uçak ailesinin bir üyesi olan AG600M, orman yangınlarıyla çaba için özel olarak tasarlandı. Azamî kalkış yükü 60 ton olan ve 12 tona kadar su taşıma kapasitesi bulunan uçak, alçak irtifada düşük süratte uçarak yangın alanlarına yanlışsız su atabiliyor.

AVIC, yangınla çabada uzmanlaşmış AG600M uçağının 2024’te tip sertifikası almasını sağlamaya çalışacağını ve birinci küçük parti teslimatlarına 2025’te başlayacağını duyurdu. Şirket ayrıyeten, AG600 uçak ailesinin kurtarmaya özel modelinin 2025 yılında tip sertifikasını almasını sağlayacak.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı