GündemHaber Girişi : 23 Şubat 2023 13:50

Çinli araştırmacılar, insan hareketlerini izleyen giyilebilir e-deri üretti

Çinli araştırmacılar, insan hareketlerini izleyen giyilebilir e-deri üretti

Araştırma takımının önderi Prof. Dr. Lan Wei, bu yeni e-cildin esnek şeffaf bir muhteşem kapasitörü, gerilebilir şeffaf gerinim sensörüyle bir güç depolama aygıtı olarak entegre ettiğini söyledi. “E-deri mekanik yumuşaklığı sayesinde insan faaliyetlerinin izlenmesi için bedenin çeşitli yerlerine direkt takılabilir” diyen Lan, bu teknolojinin akıllı sıhhat hizmetleri, insan-makine etkileşimi, sanal gerçeklik ve yapay zeka üzere farklı alanlarda kullanılabileceğini söyledi.

İnsan bedeninin en büyük organı olan cilt; muhafaza, teneffüs, terleme, ısı düzenleme ve duyusal ikazım üzere çok sayıda ana fonksiyondan sorumludur. İnsanların dış dünya ile fizikî etkileşimlerinin temelini oluşturuyor. Lan, “Gerçek insan derisinin duyusal fonksiyonlarından ve performansından ilham alarak, yeni e-deriyi hem estetik hem de fonksiyonel ihtiyaçları karşılamak için hem esnek hem de şeffaf yapmaya çalıştık” dedi.

Şarj ettikten sonra, gerçek derinin algılama fonksiyonunu simüle edebilen e-deri, insanların ince fizikî sinyallerini, nabız, yutma ve beden hareketleri üzere çok ölçekli aktivitelerin gerçek vakitli izlenmesini gerçekleştirmek için insan derisine uygulanabilecek.

E-derinin gelecek vaat eden giyilebilir elektronik aygıtların çekirdeğini oluşturduğunu, örneğin cerrahların robotları daha hassas bir formda denetim etmelerine yardımcı olabileceğini belirten Lan, “İnsanlar ortasında uzun uzaklıklı ‘dokunuşlar sağlayabilir ve daha sürükleyici bir oyun tecrübesi yaratabilir” dedi. Lan, araştırma grubunun bundan sonra e-cildin duyusal kapasitesini ve güç kaynağını güçlendirmeye odaklanarak onu insan derisine daha yakın ve gelecekteki çeşitli uygulamalara daha uyumlu hale getirecekleri de söyledi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı