TeknolojiHaber Girişi : 20 Nisan 2023 11:04

Çinli şirketler, ChatGPT’nin yeni rakiplerini art arda piyasaya sürüyor

Çinli şirketler, ChatGPT’nin yeni rakiplerini art arda piyasaya sürüyor

Çinli teknoloji devi Alibaba, en son ChatGPT gibisi yapay zeka (AI) modeli eseri Tongyi Qianwen’i birkaç gün evvel tanıttı. Geniş lisanlı AI modeli eseri, çeşitli ofis bağlantılarını, akıllı sesli yardımı yönetebiliyor, metni fotoğraflara ve kısa görüntülere dönüştürebiliyor ve şirketin iş verimliliğini artırabileceğini söylediği kişisel çalışma planlarını özelleştirebiliyor. Alibaba Group Lideri ve CEO'su Zhang Yong, yakın gelecekte kapsamlı bir dönüşümle tüm Alibaba eserlerinin Tongyi Qianwen’e bağlanacağını söyledi.

Son vakitlerde, OpenAI'nin ChatGPT’si tarafından tetiklenen büyük AI modellerinin popülaritesinde bir artış oldu. Çinli arama devi Baidu, büyük lisan modeli ve üretici yapay zekâ eseri ERNIE Bot’u 16 Mart’ta piyasaya sürdü. JD.com Group Lider Yardımcısı He Xiaodong, yeni büyük ölçekli modeli ChatJD’nin bu yıl piyasada olacağını söyledi. Huawei ayrıyeten yakın vakitte Pangu AI modelinin ilerlemesini ve uygulamalarını duyurdu. 360GPT büyük lisan modeli temel alınarak geliştirilen 360AI, birinci olarak 9 Nisan’da arama motorlarında kullanılmaya başlandı.

Tencent ve ByteDance üzere öteki AI eserlerinin yakında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Çin’in devasa internet kullanıcı tabanı tarafından desteklenen Çinli şirketler, bilgi süreç gücünden uygulamaya kadar büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için çalışıyor. Çinli yetkililer de kesime yönelik siyasetleri artırıyor. Salı günü, Çin Siber Uzay Yönetimi, AI alanını düzenlemeye yönelik siyasetler hakkında kamuoyunun görüşlerini almak için bir bildiri yayınladı.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı