EkonomiHaber Girişi : 19 Aralık 2022 13:55

Çıntar Mantarına dokunmak 15 TL, koklamak 20 TL…

Çıntar Mantarına dokunmak 15 TL, koklamak 20 TL…

Denizli’nin Çameli ilçesinde yağışların başlamasıyla birçok vatandaşın geçim kaynakları arasında yer alan çıntar mantarı, pazar tezgâhlarındaki yerini almaya başladı.

İlçede bir pazar tezgâhındaki çıntar mantarına yazılan yazı, okuyanları hem şaşırttı hem de güldürdü.

Fiyatı eti geçince, pazarcı esnafı hazırladığı ilginç bir etiketle dikkat çekmeyi başardı. Kilosu 140-180 TL arasında değişen çıntarın etiketinde dokunmanın 15, koklamanın 20, fotoğraf çekmenin ise 25 TL olduğu yazıldı.

çıntar

Denizli’nin Çameli ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen çıntar, birçok vatandaşın alternatif geçim kaynağı oldu. Yağışların ardından tezgahlarca bolca yerini alan çıntarın fiyatı eti geçince, pazarcı esnafı hazırladığı ilginç bir etiketle dikkat çekmeyi başardı.

Bu yıl yağışların geç gelmesiyle geciken çıntar sezonu, son günlerde sağanak yağışların artmasıyla birlikte dağlık ve ormanlık alanlarda bereketlendi. Kilosu 140 ile 180 TL arası değişen, lezzetiyle eti aratmayan çıntar için çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar, şifa kaynağını toplamaya çıkıyor. Özellikle son bahar mevsiminde yüksek kesimlerde bolca yetişen mantarı satan vatandaşlar, adeta bayram yapıyor. Tadı kadar sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çeken çıntara her geçen gün talep artıyor.

Çameli’nin ilçesine bağlı Belevi Mahallesi çıntar toplayarak geçimin önemli bir kısmını sağlayan vatandaşlar, yağışlı havanın ardından çıntar aramaya koyuldu. Ormanlık alanlarda bitki örtüsünün altında çıntar arayanlar, yaklaşık 50 kilo çıntar topladı. Topladıkları çıntarları tezgahlara dizen satıcılar, yaptığı hareketle hem şaşırttı hem de güldürdü. Satıcılar, tezgahtaki çıntarların üzerine “Dövizlerle dokunmak 15 TL, koklamak 20 TL, fotoğraf çektirmek 25 TL” ve “kilosu 150 TL” yazarak dikkat çekmeye çalıştı.

Çıntar mantarı diğer adı Kanlıca mantarı ve Melki mantarıdır. Halk arasında genellikle bu iki ismiyle bilinir.

Çıntar Mantarı Nedir?

  • Çıntar mantarı diğer adı Kanlıca mantarı ve Melki mantarıdır. Halk arasında genellikle bu iki ismiyle bilinir.
  • Yenilebilen bir mantar türü olan çıntar, sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte dağlarda ve ormanlarda ortaya çıkar.
  • Ülkemizin birçok noktasında yetiştirilebilen bu mantar türünün şapkası turuncu renklidir. Çıntar mantarının şapkasının büyüklüğü 4-14 cm arasında değişkenlik gösterebilir. Çıntar mantarı genel anlamda kuru bir mantarken şapka bölümü ıslak, yapışkan bir haldedir.
  • Genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Yağmur suyu ile ıslanır.
  • Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz�sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir.

Faydaları

  • Yüksek besin değerine sahip olan çıntar mantarı; kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından oldukça zengindir.
  • Çıntar mantarı besin değeri ve kalori açısından incelendiğinde 100 gramının ortalama 30 kalori olduğu görülür.
  • Protein açısından zengin bir besindir. İçeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitler yer alır.
  • Meyve ve sebzeler ile kıyaslandığında çıntar mantarının protein ve mineral açısından daha zengin olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerine olumlu yönde katkıda bulunur.

Adeta bir şifa deposu olan çıntar mantarının sağlık üzerinde onlarca faydası bulunuyor. Çıntar mantarının faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kalori oranı düşüktür. Kilo sorunu olan kişiler tarafından da güvenle tüketilebilir.
  • Ağrılara iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudun savunma mekanizmasını destekler.
  • Romatizmal hastalıkların sebep olduğu ağrıları azaltır.
  • Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Anti aging etkisi vardır. Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Çıntar mantarının suyu özellikle cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Sivilcelere iyi gelir.
  • Kanser hastalarının iyileşme sürecini destekler.
  • İçeriğindeki yüksek demir oranı sayesinde kansızlık sorunuyla mücadele eder.
  • Zihinsel yorgunluğu azaltır.
  • İçeriğindeki folik asit sayesinde kalp damar hastalıklarının oluşumunu engeller.
  • Kolesterol sorunu olanlar için ideal bir besindir.