DünyaHaber Girişi : 20 Nisan 2023 00:01

Citroen’den geleceğin otonom mobilite vizyonu

Citroen’den geleceğin otonom mobilite vizyonu

Citroen Autonomous Mobility Vision konseptinin yeni yorumları, Şanghay Araba Fuarı’nda tanıtılıyor. Citroen Çin tarafından üç farklı müşteri tecrübesi sağlayan üç yeni kapsülden biri olan Immersive Air fizikî olarak tasarlanırken, Cosy Capsule ve Wander Cafe ise dijital ortamda sunuldu. Citroen Skate ile sergilenen Immersive Air, oval bir dizayna sahip, renkli çift sürgülü cam kapısıyla çok yolcu kapasiteli bir kapsül. İçinde görüntü oyunları oynamak, müzik dinlemek, müzik söylemek yahut sinema izlemek üzere aktifliklerin yapılabildiği bir cümbüş kapsülü. Citroen, bu cesaretli konseptle 2020’de elektrikli ulaşım için daha sorumlu ve paylaşımcı yeni vizyonları sunarak başlattığı süreci devam ettiriyor.

Citroen Autonomous Mobility Vision: Yeni bir paylaşımlı mobilite modeli

Citroen, kentsel ulaşımı tekrar yorumluyor. Emel, herkesin kent merkezlerinin sunduğu fırsatlardan, rahatsızlıklara katlanmak zorunda kalmadan yararlanma imkanı oluşturmak. Bunun için kentteki trafik akışını daha akıcı, daha keyifli ve daha insani hale getirmek gerekiyor. Ayrıyeten kabin içi tecrübesi tekrar yorumlayarak yolculara konforlu, gerilimsiz ve yararlı bir seyahat yaşatmak gerekiyor.

Citroen, Citroen Autonomous Mobility Vision ile talebe ahenk sağlayan ve açık kaynak prensibine dayalı, yenilikçi bir paylaşımlı otonom ulaşım konsepti sunuyor. Bu ulaşım modeli, Citroen Skate ve üzerindeki kapsüllerden oluşuyor. Citroen Autonomous Mobility Vision, eşsiz tecrübeler sunmak için geliştirilen kapsüllerle eşleştirilmiş ve kentte kesintisiz hareket eden bir Citroen Skate taşıma filosundan oluşuyor. Citroen Skate, ulaşımın aracı ve değişken üst yapıların taşıyıcısı. Citroen Skate’e eklenen kapsüller, kullanıcıların istedikleri hizmeti, istedikleri vakit seçmelerine imkan tanıyor. Artık aracı sürmeye konsantre olmak gerekmiyor. Böylelikle kullanıcılar, seyahatleri sırasında tecrübelerinin keyfini çıkartmak için vakit kazanıyor.

Kapsül tahlili açık kaynak prensibine dayanıyor. Üçüncü partiler, Citroen Skate’in teknik özelliklerine uygun bir kapsül geliştirebiliyor. Topluluklar, kamu yetkilileri ve şirketler, kamusal yahut özel bir alanda insanları yahut malları taşımak ya da hizmet sağlamak için kendi kapsüllerini geliştirerek Citroën Skate teknolojisinden yararlanabiliyor. Tıp merkezlerinden besin kamyonlarına yahut spor salonlarına kadar yeni bir taşınabilir hizmetler tahlili oluşuyor.

3 eşsiz kapsül, bilhassa Çin ömür biçimine nazaran tasarlanarak keyifli bir tecrübe öngörüyor

Immersive Air; ortasından dikey dikdörtgen bir omurganın geçtiği, oval forma sahip, çok yolculu bir kapsül tasarımı. Dış kısmı kontrast oluşturan koyu bir sır ile kaplı. Metalik vurgular ışıldarken kapsül, ileri teknoloji çekiciliğiyle parlıyor. Renkli çift sürgülü cam kapı ve panoramik cam tek taraflı olup, görünürlük ve mahremiyet ortasında hoş bir istikrar sağlıyor. Yolcular, müzik dinleyerek, müzik söyleyerek, görüntü oyunları oynayarak yahut sinema izleyerek, birlikte vakit geçirebiliyor. Kabin içindeki gelişmiş tecrübe, karaoke ve oyunlar, katmanlı iç dekorasyon ve dijital animasyonlu surround ses ile güçleniyor.

Cozy Capsule; iki yolcuya sıcak ve özel bir seyahat tecrübesi sunuyor. Büyük kentlerde günlük işe gidip gelme çok vakit alıyor ve önemli bir zorluk manasına geliyor. Bu nedenle Cozy Capsule, sabah işe giderken rahatlama ve ağır bir günün akabinde meskene dönerken dinlenme imkanı sağlıyor. Dizaynda Fransız parfüm şişelerinden ilham alınıyor. Sabit bir taban üzerine oturtulan kristal bir gövdeye sahip. Üst kısım gün doğumu ışığı aydınlatmasına sahip. Yontulmuş tanecikler ise görüş sınırının altında gövdeyi çevreliyor.

Kristal kabuğun içinde somon renginde yumuşak bir koltuk tasarımı yer alıyor. Standart oturma pozisyonundan 180 derece yatış konumuna kadar farklı oturma durumlarına sahip konforlu bir koltuk bulunuyor. Ergonomisi ve Alcantara yüzeyi ile Citroen Advanced Comfort teknolojisini de bünyesinde barındırıyor. Ayarlanabilir yarı saydam üst kısım daha fazla koza hissi, mahremiyet ve rahatlık sunuyor. Ayrıyeten birebir görüşmeler için karşısında ikincil bir koltuk daha yer alıyor. Bu koltuk, mantar gereçten üretilirken, kolçak olarak yana hakikat uzatılan bir sırtlığa da sahip.

Wander Cafe; iki yolcuya, kentte gezinirken özel bir soğuk yemek ve içecek tadım tecrübesi sunan bir açık hava kapsülü. Wander Cafe, öteki iki kapsülden farklı olarak yolcuların etrafıyla etkileşim kurmasını sağlıyor. 360 dereceye yakın açık görüşe ve yüz yüze oturma tertibine sahip bu kapsül, hoş lezzetlerin tadını çıkarırken keyifli bir seyahat tecrübesi de sunuyor. Kapısız tasarım, giriş-çıkışları kolaylaştırıyor. HMI entegre masa ekranı üzerinden sipariş verme imkanı, self servis yiyecek ve içeceklere erişim kolaylığı sağlıyor.

Citroen Skate detayları

Gelişmiş kentsel ulaşım için entegre teknoloji

Citroen Skate, akıcı ve optimize bir ulaşım sağlamak üzere tüm kent merkezini özel şeritlerde dolaşabilen bir kentsel mobilite tahlili. Otonom, elektrikli ve kablosuz şarj özelliği ile Citroen Skate, neredeyse kesintisiz olarak 7/24 çalışabiliyor ve kendini, özel şarj istasyonlarında otomatik olarak şarj edebiliyor. Citroen Skate, kapsüllerin hareket etmesine imkan sağlayan bir ulaşım platformu. Hareketi ve hizmeti oluşturmak üzere kendini kapsüllerin altına konumlandırıyor. Kapsüller 10 saniyeden daha kısa müddette eklenebiliyor. Citroen Skate, her türlü kapsülü hareket ettirmek için kullanılabilen üniversal bir ulaşım platformu.

Citroen Skate, 2,60 m uzunluğa, 1,60 m genişliğe ve 51 cm yüksekliğe sahip. Asgarî ayak iziyle günlük hayatta çok az alan kaplıyor. Kompakt boyutları ve tasarımı, onu akıllı ve kozmik bir ulaşım tahlili haline getiriyor.

Teknolojiyi sergileyen tasarım

19_19 Concept’in gelişmiş altyapısının biçimsel lisanını içeren Citroen Skate, dizaynıyla teknolojiyi vurguluyor. Mat siyah ve alüminyum yüzeyler, makro boyutta marka logoları ve koyu gölgeli gereçler üstüne yerleştirilen kapsül için bir vitrin misyonu görüyor. Citroen Skate’in merkezinde büyük bir gururla sergilenen marka logosu, dokular ve gereçlerle, markanın özgün logosunu yine yorumluyor.

Citroen Skate’in dört bir yanına serpiştirilen ve Citroen logolarının ardına gizlenen sistemler; yayaları, arabaları, bisikletlileri, scooter’ları yahut yoldaki öteki objeleri algılayarak, büsbütün inançlı ve otonom bir sürüş sağlıyor.

Hibya Haber Ajansı