GündemHaber Girişi : 15 Mart 2023 17:34

ÇKP ve Dünya Partileri Üst Düzey Diyalogu

ÇKP ve Dünya Partileri Üst Düzey Diyalogu

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping, diyalogun açılış merasiminde konuşma yaptı. Teması “Modernleşme Yolu: Partilerin Sorumluluğu” olan diyaloga farklı ülkelerin partileri ve siyasi örgütlerin başkanları katıldı.

Xi konuşmasında çağdaşlaşmanın kesin amacının insanın özgür ve kapsamlı gelişmesini gerçekleştirmek olduğunu vurguladı. Siyasi partilerin halkın memnun yaşama olan isteğini hedefleyerek medeniyetin gelişmesine olan talebi karşılaması gerektiğine işaret eden Xi, her partinin maddi refah, siyasi şeffaflık, manevi zenginlik, toplumsal istikrar, pak etraf maksatlarına kavuşarak çağdaşlaşma yoluyla halkın talepleri ve gereksinimlerini karşılaması gerektiğini söyledi. Xi, siyasi partilerin çağdaş insanların memnunluğunu artırırken sonraki kuşakların de hak ve menfaatlarini koruyarak insan toplumunun sürdürülebilir gelişmesini hızlandırması gerektiğine işaret etti.

Xi, dünya ülkelerinin geleceği ve yazgısının birbirine sıkı sıkıya bağlandığı günümüzde farklı uygarlıkların hoşgörülü bir halde birarada bulunarak birbirini örnek almalarının insan toplumunun çağdaşlaşma sürecinin hızlandırılması ve dünya medeniyetlerinin zenginleştirilmesi için eşi bulunmaz bir kıymete sahip olduğunu lisana getirdi. Xi, konuşmasında Global Uygarlık İnisiyatifi’ni ortaya koydu.

“Dünya medeniyetlerinin çeşitliliğine saygı gösterilmelidir”





Xi, dünya medeniyetlerinin çeşitliliğine hürmet gösterilmesi ve medeniyetler ortasındaki eşitlik, karşılıklı öğrenme, diyalog ve kapsayıcılığına sadık alınmasını teşvik ederek medeniyetler ortasındaki irtibat yoluyla yabancılaşmanın giderilmesi, medeniyetler ortasındaki karşılıklı öğrenme yoluyla çatışmaların giderilmesi, medeniyetler ortasındaki kapsayıcılık yoluyla muhakkak bir medeniyete verilen önceliğin giderilmesi davetinde bulundu.

Tüm insanlığın ortak pahasının ortaklaşa savunulması gerektiğini vurgulayan Xi, barış, kalkınma, adalet, demokrasi ve özgürlüğün tüm ülkelerin halklarının ortak arayışı olduğunu vurguladı. Xi, geniş bir zihinle farklı medeniyetlerdeki kıymet kavramının algılanması, kendi paha yargılarının zorla diğerlerine dayatılmaması, ideolojik çatışmaya girilmemesi gerektiğini söyledi.

Xi Jinping, medeniyet mirasının aktarılması ve yeniliğine ehemmiyet verilmesi, her ülkenin tarihinin ve kültürünün çağın bedelinin ortaya çıkarılması ve her ülkenin eksiksiz klasik kültürünün çağdaşlaşma sürecinde yaratıcı dönüşümü ve yenilikçi gelişiminin desteklenmesi gerektiğini söz etti.

Xi Jinping, memleketler arası beşeri-kültürel alışveriş ve iş birliğinin güçlendirilmesi, global bir medeniyet diyaloğu ve iş birliği ağının kurulması, irtibat içeriğinin zenginleştirilmesi, iş birliği kanallarının genişletilmesi ve insanlık medeniyetinin kalkınmasının yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

“Küresel siyasi partiler arası ortaklık güçlendirilmelidir”

ÇKP’nin siyasi partiler ortası alışverişi ve iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu lisana getiren Xi Jinping, çeşitli ülkelerin siyasi partileri ve siyasi örgütleriyle birlikte ortak fikir ve çıkar noktalarını genişleteceklerini, yeni tip milletlerarası bağlantıların kurulmasına yardımcı olmak için yeni tip siyasi parti bağlarının kurulması ve global iştiraklerin derinleştirilmesine yardımcı olmak için global siyasi partiler ortası paydaşlığın güçlendirilmesi gerektiğini tabir etti.�

“Çin tarzı modernleşme, barışçıl kalkınmayı teşvik eden doğru bir yoldur”

Xi Jinping, Çin usulü çağdaşlaşmanın Çin’in somut şartlarına dayandırılarak, yabancı ülkelerin de deneyimlerinden faydalanılarak geliştirildiğini, bu çağdaşlaşmanın tarih ve kültürleri aktarmanın yanı sıra çağdaş medeniyete de ahenk sağladığını belirtti. Hem Çin halkına hem de dünyaya yarar getiren bu çağdaşlaşmanın Çin’in ulusal yükselişi geliştirmesi ve insanlığın ahenk arayışı için izlenmesi gereken bir yol olduğuna vurgu yaptı.

Xi, ÇKP’nin milletlerarası adalet ve hakkaniyetin korunması ve dünya barışı ile istikrarının ilerletilmesi için eforları sürdüreceğini, Çin çağdaşlaşma yolunun sömürgecilik peşinde olmadığını ve bu yolun barışçıl kalkınmayı teşvik eden yanlışsız bir yol olduğunu lisana getirdi.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı