SağlıkHaber Girişi : 28 Ağustos 2024 13:38

Çocuklarda Yalan Söyleme ve Tırnak Yeme Nelerin Belirtisi?

Çocuklarda Yalan Söyleme ve Tırnak Yeme Nelerin Belirtisi?

Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocuklarda görülen saldırganlık, yalan söyleme, tırnak yeme ve saç yolma gibi davranışların, ciddi davranış bozukluklarının belirtileri olabileceğini vurguladı. Pendik Medipol Üniversite Hastanesi'nden Yıldız, çocukların gelişim süreçlerinde bu tür olumsuz davranışların zaman zaman ortaya çıkabileceğini, ancak bu davranışların sürekli ve yoğun bir şekilde gözlemlenmesi durumunda profesyonel yardım alınmasının önemli olduğunu belirtti.

 

Yıldız, davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu ilişki kurmanın önemine değinerek, "Karşılıklı saygı, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirme ve sevgiyi ifade etmek, bu süreçte en etkili yaklaşımlardır" dedi. Ayrıca, bu tür davranışlarla başa çıkarken çocuğu suçlamaktan ve cezalandırmaktan kaçınmak, yerine olumlu pekiştirme yöntemleri uygulamak gerektiğini ifade etti.

 

Çocukların her birinin büyüme sürecinin kendine özgü olduğunu söyleyen Yıldız, bu süreçte çocukların çevresel faktörlerden ve ebeveynlerin tutumlarından fazlasıyla etkilendiğini belirtti. "Çocuklarda görülen uyum ve davranış bozuklukları, genellikle içe kapanıklık, saldırganlık, uyku bozuklukları, tırnak yeme, ve konuşma bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir" diye ekledi.

 

Davranış bozuklukları konusunda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini belirten Yıldız, çocuğun olumlu yönlerini keşfetmek ve onları cesaretlendirmek, çocuğun kendine olan güvenini artırarak olumsuz davranışları azaltabileceğini söyledi. Yıldız, çocukların her durumda kabul edildiğini ve sevildiğini hissetmelerinin, sağlıklı bir gelişim süreci için temel olduğunu vurguladı.