EkonomiHaber Girişi : 09 Mart 2023 16:50

Coinoxs, yakın gelecekte blockchain teknolojisinin kullanılabileceği sektörleri açıkladı

Coinoxs, yakın gelecekte blockchain teknolojisinin kullanılabileceği sektörleri açıkladı

Teknolojiler, tarih boyunca insanların çalışma biçimlerini değiştirmenin yanı sıra toplumsal hayatı dönüştüren bir rol üstlendi. Bilhassa bağlantı ve bilişim teknolojilerin kullanımının artması globalleşmenin tetikleyici ögesi olurken, iş süreçlerinin çok daha süratli bir hâle gelmesine neden oldu. Bilhassa son periyotta, dünya gündeminde tartışma konusu alan blockchain teknolojisinin devrimsel bir tesir yaratacağı konuşuluyor. Pekala blockchain’in hangi bölümlerde kullanılması bekleniyor? Blockchain ve iş dünyası özelinde konuşan Coinoxs Kurucusu Can Azizoğlu, açıklamalarda bulundu.

Blockchain teknolojisi sıhhat dalında yarar sağlayabilir

“Blockchain teknolojisi yapısı prestijiyle farklı bölümlere entegre edilebilecek bir teknoloji. Orta ve uzun vadede blockchain’in yüklü kullanılacağı dalların başında sıhhat alanı geliyor. Ülkelerin sıhhat sistemine dahil hasta bilgilerinin; hastaneler, laboratuvarlar, ilaç firmaları ve sıhhat çalışanları tarafından inançlı bir biçimde tutulmasında blokchain teknolojisinin kullanılabileceğini ön görüyoruz. Bu kapsamda, data güvenliği sağlanırken, ölümcül sonuçlara yol açabilecek olası yanılgıların da minimize edilmesi mümkün olabilecek. Dataların yanlışsız biçimde saklanması ve paylaşılması da şeffaflığa katkı sunacak.

“Yüksek gizlilik içeren verilerin blockchain ağına taşınması öngörülebilir”





Bununla birlikte, güvenlik alanında da mevcut teknolojinin nimetlerinden faydalanılabilir. Yapısı prestijiyle güvenliğin azamî düzeyde olduğu blockchain uygulamaları üzerinden yapılan süreçlerde kriptografi kullanımı ve merkeziyetsizlik özellikleri ön plana çıkıyor. Bu özellikler hem özel şirketler hem de kamu kurumlarının data tabanlarını korumak ismine ayrıcalıklı fırsatlar sunuyor. Ayrıyeten, önümüzdeki periyotta dijital alanda saklanan ve yüksek kapalılık içeren dataların de blockchain ağına taşınmasını öngörüyoruz.

Blockchain ve besin güvenliği

Öte yandan, besin güvenliğinin sağlanması ve tarım faaliyetlerin daha sistematik bir halde ilerlemesi hedefiyle blockchain tabanlı teknolojilerden faydalanılabilir. Üretim zincirinin ve eser sevkiyatının tek bir noktadan takip edilebilmesi, kullanıcı ile üretici ortasındaki şeffaflığa olumlu tarafta etkileyecektir. Burada kayıt altına alınan bilgilerin dış müdahalelere kapalı olması, güvenilirliği artıracak ögelerin başında geliyor.

Blockchain ve mimarlık

Ekosistemdeki uzmanların Metaverse mimarisine ait farklı değerlendirmeleri ve görüş ayrılıkları bulunuyor. Metaverse’e dair tartışmalar devam ederken, hükmî kişiliklerin yahut bireylerin Metaverse’te sahip oldukları yerler, ofisler ve aktiflik alanlarının da makul bir mimari nizam içinde tasarlanacağı konuşuluyor. Bu noktada, blockchain uzmanlarının, halihazırda iş yürüten tecrübeli mimarların yetkinliklerinden faydalanması gündeme gelecek mevzulardan olacak.

Blockchain teknolojisinin, kelamı geçen tüm meslek kümelerinin yanı sıra çabucak her alanda büyük değişimlere yol açmasını bekliyoruz. Lakin buradaki adaptasyon sürecinin kayda paha bir vakit alacağını da eklemeliyiz.