GündemHaber Girişi : 14 Mart 2023 10:54

ÇUHM yıllık toplantısı dünyaya bahar havası getirdi

ÇUHM yıllık toplantısı dünyaya bahar havası getirdi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping toplantıda yaptığı konuşmada, Çin’in güçlü bir ülke inşa etme ve ulusal kalkınmayı gerçekleştirmenin yeni seyahatinde nitelikli kalkınmayı kararlılıkla ilerletmesi, insanlık için baht paydaşlığı inşasını hızlandırması, yüksek düzeyli dışa açılmayı genişletmesi gerektiğini vurguladı. Yabancı medya kuruluşları, Çin’in gelecek planlarının yalnızca kendi istikametini belirlemekle sonlu kalmayıp, tıpkı vakitte dünyaya da bir bahar havası getirdiğine dair değerlendirmelerde bulundu.

ÇUHM yıllık toplantısında Çin üslubu çağdaşlaşma, dikkat cazibeli bir anahtar söz haline geldi. Çin stili çağdaşlaşma gayelerine ulaşılması için nitelikli kalkınma ve yüksek düzeyli dışa açılmanın gerçekleşmesi kıymetli bir rol oynamaktadır.

Çin yeni eserleriyle yeşil dönüşüme öncülük ediyor

Şu an Çin’in ekonomik büyümesi, süratli büyüme kademesinden nitelikli büyüme etabına geçiyor. Son yıllarda nitelikli büyümede gözle görülür ilerlemeler kaydedildi. 2022’de ileri teknolojiye dayanan, yüksek katma bedele sahip ve yeşil dönüşüme öncülük eden eserler, ihracatın yeni büyüme noktası oldu. Örneğin elektrikli araçların ihracatı bir evvelki yıla nazaran yüzde 131,8, fotovoltaik eserlerin ihracatı da yüzde 67,8 arttı.





Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi Raporu’nda nitelikli kalkınma, kapsamlı sosyalist çağdaş ülke inşasının öncelikli misyonu olarak belirlendi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 1. Toplantısı kapsamında Jiangsu eyaleti heyetinin oturumuna katılırken yaptığı konuşmada, nitelikli kalkınmanın kıymetini bir sefer daha ortaya koydu. Xi, imalat sanayisinin ileri, akıllı ve yeşil gelişiminin hızlandırılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Xi’nin “Çin, yüksek seviyeli dışa açılmayı sağlam adımlarla ilerletmeli. Küresel pazarı ve kaynakları kendisini geliştirmek için iyi kullanmalı, dünyanın ortak kalkınmasına da katkı yapmalı” formundaki tabiri, Çin ve dünya ortasındaki olumlu etkileşimin yanı sıra Çin’in dışa açılmayı genişletme tarafındaki kararlılığını yansıtıyor.

Çin’in dünya iktisadına katkısı artıyor �

Dünyanın ikinci büyük iktisadı olan Çin’in son 10 yılda dünya iktisadının büyümesine ortalama katkı oranı yüzde 30’u aştı. Tüm dünyaya dönük yüksek standartlı özgür ticaret bölgeleri ağını genişletmekten, Çin Milletlerarası İthalat Fuarı, Çin İthalat ve İhracat Fuarı, Çin Milletlerarası Hizmet Ticareti Fuarı üzere ekonomik ve ticari platformları oluşturmaya, Nesil ve Yol güzergahındaki dost etrafını genişletmeye kadar, Çin yüksek düzeyli dışa açılmayı daima genişletiyor. 2022’de Çin’de fiilen kullanılan yabancı sermaye yeni bir rekoru kırarak, 189 milyar ABD Doları’nı geçti. Bu ölçü, üç yıl öncesine kıyasla 50 milyar dolar arttı. Bundan da yabancı sermayenin Çin piyasasının gelişmesine olan olumlu beklentisinin değişmediği görüldü.

Diğer yandan bu yıl Çin’de ıslahat ve dışa açılma siyasetinin uygulanmasının 45. yıldönümü. Bu yılki Hükümet Çalışma Raporu’nda Trans-Pasifik Paydaşlığı için Kapsamlı ve Evreli Muahede üzere yüksek standartlara sahip ekonomik ve ticari mutabakatlara iştirakin ilerletilmesi ve kurumsal olarak dışa açılmanın hızlandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Günümüz dünyasında hâlâ barıştan mahrum ögeler mevcut ve global ekonomik büyümede uyuşmazlıklar bulunuyor. Çin’de yeni sona eren meclis yıllık toplantısında verilen iletiler ise tüm dünyaya bir bahar havası getirdi. Çin biçimi çağdaşlaşma inşasının ilerletildiği süreçte Çin’in kalkınmasının dünyaya daha fazla fayda getirmesi, dünyanın barışı ve kalkınmasına daha fazla olumlu güç katması bekleniyor.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu-Ren Jie, CRI Haber Merkezi
Hibya Haber Ajansı