GündemHaber Girişi : 18 Mart 2023 17:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Açılış Töreni’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Açılış Töreni’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Deprem ve sel afetlerinin kentlerimizde birlikte bütünleşerek ve yüreklerimizde açtığı yaraların üstesinden de tekrar devlet ve millet olarak yekvücut geleceğiz. Ölenleri ebedi aleme yolcu ettik. Artık bir yandan enkazları kaldırıyor, bir yanda süreksiz barınma merkezlerinin hazırlıklarını sürdürüyor, bir yandan da kalıcı konutların inşasına başladık, başlıyoruz. İnşallah bir yıl içerisinde kentlerimizi yine ayağa kaldırmış, depremzede vatandaşlarımızı yuvalarına kavuşturmuş olacağız.

Tüm bunlarla bir arada ülkemizi her türlü afete, tehdide karşı daha güçlü biçimde hazırlayacak çalışmaları da yürütüyoruz. Türkiye’yi milletimizin her bir ferdini inançlı, huzurlu, müreffeh bir geleceğe kavuşturma yolundaki çabasından alıkoyacak mahzurları ve mazeretleri birer birer ortadan kaldırıyoruz.

Ülke ve millet olarak bize son devirde karşılaştığımız sınamaların üstesinden gelme cüretini ve azmini veren saiklerin başında da Çanakkale Zaferi geliyor. Terörden sokak olaylarına, vesayet teşebbüsünden darbe teşebbüslerine, milletimizin iradesini gasp etmeye yönelik hücumlar karşısında verdiğimiz tüm uğraşlarda Çanakkale kahramanlarını örnek aldık.

Tarihe hürmet duymak ve anıları yaşatmak, bunları sembolleri olan yapıtlara sahip çıkmayı gerektirir. Biz de Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız yerlerdeki şehitliklerimizi ayağa kaldırarak emanetleri koruyarak, kültürel mirası ihya ederek ecdada saygımızın gereğini yerine getiriyoruz. Bölgedeki çalışmaları daha derli toplu yürütmek için 2014 yılında Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nı biz kurduk.

Geçmişi bilmeyenin geleceği kuramayacağı gerçeğinden hareketle evlatlarımızın Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız yerleri kesinlikle görmeleri, buradaki manevi havayı teneffüs etmeleri gerektiğine inanıyorum.

Çanakkale’de yalnızca tarihin bize emaneti olan eserlerimize sahip çıkmakla kalmıyoruz. Bunun yanında bugün açılışının birinci yılına eriştiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu başta olmak üzere pek çok yapıtla kentimizi ve bölgeyi geleceğe hazırlıyoruz. Yalnızca şu Çanakkale Köprüsü, bölge için bir destandır.

Daha evvel saatler süren seyahati 6 dakikaya indirdiğimiz bu köprümüzü bir yılda 2 milyona yakın araç kullandı. Böylelikle ülkemizin en ağır insan ve yük hareketliliğine sahip bölgesine asırlar boyunca hizmet edecek bir soluk borusu kazandırdık. Marmara Denizi’nin iki yakasını İstanbul Boğazı’ndaki üç köprü ve bir tünel yanında Çanakkale Boğazı’ndaki bir köprü ile birleştirerek bölgede oluşturduğumuz potansiyelin somut sonuçlarını şimdiden alıyoruz.

Biraz sonra canlı ilişkiyle katılacağımız Gelibolu-Eceabat Bölünmüş Yol Projesi, bölgenin ulaşım altyapısı standartlarını daha da yükseltecektir. Çanakkale’nin Avrupa Yakası’nda Tarihi Yarımada’ya ulaşımı kolaylaştıracak 47,5 kilometrelik bu projenin tamamlanan 32 kilometresini bugün hizmete açıyoruz. Yolla bir arada biri 2 bin 560 metrelik, biri 644 metrelik, biri bin 355 metrelik, biri 792 metrelik olmak üzere toplamda 5 bin 351 metre uzunluğunda 4 tünelin de açılışını bugün yapıyoruz.

Havsa’dan Çanakkale’ye uzanan güzergahın değerli bir modülü olan bu yol ulaşımı 45 dakikadan 25 dakikaya düşürerek tarihi alana giden ziyaretçilere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Birleşmiş Milletler ile birlikte geçtiğimiz temmuz ayında imzalanmasını sağladığımız Karadeniz Tahıl Koridoru Muahedesi ile ilgili bir gelişmeyi dünya kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere Rusya ve Ukrayna’nın esir takaslarıyla birlikte savaştan sonraki en kıymetli uzlaşma konusu olan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın mühleti bugün itibariyle bitiyor. Her iki tarafla da yaptığımız görüşmeler sonunda 19 Mart’ta bitecek olan mutabakat mühletinin uzatılmasını sağladık. Bugüne kadar 800’den fazla gemiyle 25 milyon ton tahılın dünya piyasalarına sevkini sağlan bu mutabakat global besin tedarikinin istikrarı bakımından hayati değere sahiptir.

Anlaşmanın bir defa daha uzatılması konusunda uğraşlarını esirgemeyen Rusya ve Ukrayna tarafları ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine teşekkür ediyorum.”

Hibya Haber Ajansı