GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 19:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Irak halkına ve hükümetine deprem felaketiyle gayretimizde sergiledikleri dayanışma için tekrar teşekkür ediyorum. Bu ziyareti, Irak halkının dostluğunun bir nişanesi olarak görüyorum. Devlet-millet el ele vererek dost ve kardeşlerimizin de dayanağıyla inşallah sarsıntının yaralarını saracak, afetin izlerini de kısa müddette inşallah sileceğiz.

Sayın Başbakan ile görüşmemizde ikili bağlarımızı tüm boyutlarıyla ele aldık. Terörün her türlüsüne karşı topyekun çaba kararlılığımızı teyit ettik. Basra’dan Türkiye hududuna uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararlılığımızı vurguladık ve bu vesileyle de bu çalışmayı yürütecek olan bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz.

Kabul ettiğimiz Ankara Bildirisi ile bu amaç doğrultusunda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu yalnızca Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik değeri haiz yüksek bir projedir. Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma pahadan Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarca insan faydalanacaktır.





Bölgesel iş birliğini güçlendirecek, ticaretimizi geliştirecek, beşeri münasebetlerimizi tahkim edecek bu proje ile başka kardeş ülkelerin de yakından ilgilendiğini biliyoruz. İnşallah onların da iştirakiyle Kalkınma Yolu Projesi’ni bölgemizin yeni İpekyolu haline dönüştüreceğimize inanıyorum.

Türkiye, Irak halkının gerçek dostu olduğunu her vesileyle ispat etmiştir. Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu da tekrar Türkiye’dir. Komşular ortasında vakit zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını ebediyen göstermiştir. Bugün de birebir iradeyi ve paydaşlık ruhunu devam ettiriyoruz. Bizler terörün acısını ve kanlı yüzünü çok güzel bilen, bunun bedelini ödemiş ülkeyiz. Terörizmin her türlüsüne karşı çaba etmeyi vazife addediyoruz.

Sayın Başbakan ile görüşmemizde yüklü olarak PKK, DEAŞ ve FETÖ üzere terör örgütleriyle uğraşımızı de ele aldık. Bu örgütlerin her iki ülke için de tehdit oluşturduğu açıktır. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı terör örgütünden temizlemesidir. Terörle çabada Irak’la her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir defa daha tekrarlamak isterim.

Tüm bu aksiliklere karşın Irak’ın sorununun giderilmesi için Dicle Nehri’nden bırakılan su ölçüsünü bir ay mühletle imkanlar ölçüsünde artırma kararı aldık. Hudut aşan sularla ilgili sıkıntıların üstesinden fakat akılcı ve bilimsel iş birliğiyle gelebiliriz. Geçtiğimiz yıl 24 milyar doları aşarak rekor kıran ticaret hacmimizi daha da artırma potansiyeline sahibiz. Elbet bu gayeye ulaşmak için ticaretin önündeki tarife dışı pürüz ve kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor.”

Hibya Haber Ajansı