GündemHaber Girişi : 26 Mart 2023 20:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da iftar programında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da iftar programında konuştu

Erdoğan’ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Mübarek ramazna ayına zelzelenin yol açtığı can kayıplarının ve yıkımların hüznüyle girdik. Ramazanda gerek deprem bölgelerindeki gerek öbür vatandaşlarımızla gönül köprülerimizi güçlendirmemiz kuraldır.

Ülkemizin 11 vilayetinde 14 milyon insanı direkt etkileyen böylesine büyük bir felaket karşısında böylesine süratle toparlanmayı sağlamak kolay değildir. Depremzedelerimizde milletimizde şundan emin olsun ki oradaki arkadaşlarımız insanüstü bir çalışma yaparak her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmaya çalışmıştır.

Amacımız 1 yıl içinde altyapısıyla toplumsal ve ticari üniteleriyle 319 bin konut, toplamda da 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmaktır.





Ramazan vesilesiyle ziyaret ettiğimiz kentlerimizde kalıcı konutlarımızın temel atma merasimlerini de gerçekleştiriyoruz. Zelzelede ziyan gören tüm kentlerimizi yine inşa ve ihya edene kadar gece gündüz çalışacağız.

Ölen canları geri getiremeyiz. Fakat bunun dışında yıkılan her şeyi tekrar yaparak Allah’ın müsaadesiyle bu felaketin yaralarının tekrar saracağız. Ramazan Ayı bu hasretlerin tepeye çıktığı bir devirdir. Belediyelerimiz Ramazan boyunca hizmet vermek üzere deprem kentlerimizi ilçe ilçe, köy köy paylaştı. Birebir halde obura kentlere gitmiş depremzedelerimizde ihmal edilmiyor.

Ramazan Ayının sembolü olduğu birlik ve kardeşlik ikliminin bizim medeniyetimizde çok büyük bir yeri var. Türkiye Yüzyılı diye söz ettiğimiz önümüzdeki asra yönelik hayallerimiz gayelerimiz için kritik bir tercihin arifesindeyiz. Bizi girdiğimiz hiçbir çabada yalnız bırakmayan milletimizin yanımızda olacağına inanıyorum.

Devletimiz birinci günden beri halkımızın yanındadır. Dost ve kardeş ülkelerin takviyeleri elbette unutmayacağız. Felaketin büyüklüğü ve iklim kaideleri nedeniyle bir grup eksikliler yaşanmıştır. Bunların telafisi de yapılmıştır. Maksadımız 1 yıl içinde altyapısıyla toplumsal ve ticari üniteleriyle 319 bin konut, toplamda da 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmaktır.

Kahramanmaraş’ı Hatay’ı Adıyaman’ı sarsıntıda ziyan gören kentleri tekrar ihya edeceğiz. Vatandaşlarımızdan kentlerine sahip çıkmalarını istiyorum. Vatandaşlarımız yurtlarda farklı kentlerde kalıyorlar. Buralardan bir an evvel geri dönecekler.

Geçici barınma gereksinimlerini karşılamaya çalışıyoruz. Hasarsız binalarda zati oturulabiliyor, az hasarlı binalarda ufak bir tadilatla oturulabiliyor. Ölen vatandaşlarımızı geri getiremeyiz lakin yapacağımız kalıcı konutlarla bunu bir nebze azaltabiliriz. Belediyelerimiz Ramazan boyunca hizmet vermek üzere deprem bölgelerini ilçe ilçe paylaştı. Başka kentlere gitmiş depremzedelerimiz de ihmal edilmiyor.

Ramazan ayının sembolü olduğu birlik ve kardeşliğin bizim medeniyetimizde çok müstesna bir yapısı var. Türkiye’nin yeni bir iştirake hazırlandığı bu devirde bu türlü bir kucaklamaya gereksinim duyuluyordu. Bizi girdiğimiz hiçbir çabada yalnız bırakmayan milletimizin bizi yeniden yalnız bırakmayacağınıza inanıyorum.”

Hibya Haber Ajansı