GündemHaber Girişi : 03 Temmuz 2024 16:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti. Erdoğan, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Görüşmenin Detayları:

Erdoğan, görüşmede, "Değerli dostum ile uzunca bir süredir görüşemedik. Telefon diplomasisi ile görüşmelerimiz oldu. Ama arkadaşlarımız sürekli birbirleri ile irtibat halindeler. Bakanlarımız irtibatlarını sürekli sürdürdüler," ifadelerini kullandı.

 

Nükleer Enerji ve Ekonomik İşbirliği:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerji santralleriyle ilgili ciddi adımlar atacaklarını belirtti. "Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız muhatabı ile görüşmelerini sürdürüyor. Bu arada özellikle BOTAŞ ve GAZPROM arasındaki ilişkiler samimi bir havada devam ediyor. 55 milyar dolarlık bu hacim bizim için çok çok önemli değil. Bizim hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktı. Bu 100 milyar dolara ulaşabileceğimize inanıyorum. Böyle bir potansiyele sahibiz," dedi.

 

Turizm ve Rus Turistlerin Önemi:

Erdoğan, Türkiye'ye gelen yaklaşık 7 milyon Rus turistin önemine vurgu yaparak, "Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki, Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar," dedi.

 

Erdoğan'dan Putin'e Davet:

Erdoğan, Putin'i Türkiye'ye davet ederek, "Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamak istiyorum," ifadelerini kullandı. Putin de Türkiye'ye muhakkak geleceğini söyledi.

 

Putin'in Açıklamaları:

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Dünyadaki tüm zorluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor," dedi. Ayrıca, "Stratejik projelerimizi planlı şekilde hayata geçiriyoruz. Geçen yıl 6,7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti, turizmde rekor kırdık," diye konuştu.

 

Bu görüşme, Türkiye ile Rusya arasındaki stratejik ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.