GündemHaber Girişi : 13 Nisan 2023 18:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’da Deprem Konutları Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’da Deprem Konutları Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni’nde konuştu

Erdoğan'ın konuşmasından birtakım satır başları şöyle:

“Sevgili Malatyalılar, başımızın tacı değerli hanımefendiler, geleceğimizin teminatı sevgili gençler, aziz kardeşlerim sizleri en kalbi hislerimle hasretle muhabbetle selamlıyorum.

Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyorum. Önümüzdeki günlerde vasıl olacağımız Kadir Gecenizi akabinde gelecek Ramazan Bayramı'nızı tebrik ediyorum.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan mubaret Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyorum. Önümüzdeki günlerde vasıl olacağımız Kadir gecenizi akabinde gelecek Ramazan Bayramızını tebrik ediyorum.

Maalesef bu yılın Ramazan Bayramı'nı Malatya'nın da ortalarında bulunduğu kentlerimizde yaşadığımız zelzeleler sebebiyle buruk geçecek. Bu vesileyle bir defa daha sarsıntıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

Nerede olursak olalım, hangi işle uğraşırsak uğraşalım kalbimizde, başımızda daima burayla, buradaki insanlarımızla birlikteyiz. Biz asla bu zelzelesi unutmadık, sarsıntıda kaybettiğimiz canları unutmadık, deprem yıkıntıları altında kalan hayalleri unutmadık.

Ölenleri geri getiremeyiz ancak onun dışındaki tüm kayıpları telafi etmekte kararlıyız. Yıkılan konutların daha inançlısı ve çağdaşı ile yine yapacağız. Yıkılan iş yerlerini daha ferah biçimde inşa edeceğiz. Kentlerimizi en hoş hali ile yine yağa kaldıracağız.

Çünkü biz bu ülkeyi aşkla seviyoruz. Biz Malatya'ya sevdalıyız, kayısıya sevdalı olduğumuz üzere, Türkiye'ye sevdalıyız. Zira biz bu millete hizmet etmeyi onurların en büyüğü… biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik.

Güzellikte eşi bulunmaz Malatya'dan yükselecek bir Allah razı olsun kelamı bizim için dünyalara bedeldir. İkrar verdiğinde ikrarından dönmeyen, davasına sadık Malatya yanımızda olduğu surece Allah'ın müsaadesiyle önümüzde hiç bir mahzur duramaz.

Ahdiye ve sevdasına sahip çıkan Malatya bizimle olduğu sürece bizim bileğimizi Allah'ın müsaadesiyle kimse bükemez. Göğsünde bin yılların gurur nişanını taşıyan Malatya ile birlikte yol yürüdükçe Türkiye Yüzyılı bize bir el uzatımı arada. Malatya'dan aldığımız ilhamla medeniyet bayrağımızı yükseltiyoruz.

Bu kent sıkıntı günde, dar günde, kara günde bir olanların… Birliğinden, dirliğinden, vakarından taviz vermeyenlerin… Yüreği ile bileği ile alın teri ile vatanına sahip çıkanların…

Ecdadın ematenetini yaşatmayı gururların en büyüğü bilenlerin… Sevdiğin yar Malatya'ya değmeli diyen gönül sultanlarının. Kısacası adam üzere adamların, bayan üzere bayanların, delikanlı üzere delikanlıların kentidir.

Ne diyor şair; Beydağı'nın yükseğinde kar olur, görmeyince dünya bana dar olur. Ben ezelden Malatya'yı sevmişim gönül kimi sevse ona yar olur. Evet işte bu Malatya ipini Kandil'deki PKK'lıların eline verenlere yar olur mu? Bu Malatya, Pensilvanya'daki FETÖ'cülere gülücük dağıtanlara yar olur mu? Bu Malatya, kumar masası kurup milletin ve devletin geleceğini ortaya sürenlere yar olur mu?

Bu Malatya, ülkesinin güvenliğini terör örgütlerine, iktisadını Londra tefecilerine, dış siyasetini emperyalistlre teslim edeceklere yar olur mu? Siz bu işi bitirdiniz, Allah'ın müsaadesiyle de 14 Mayıs'ta da sandıklarda bitireceksiniz. Malatya'ya da aslında bu yakışır.

Bu kutlu yürüyüşü devam ettireceğiz. Milletlerin tarihlerinde kimi acı, kimi tatlı lakin hepside geleceği için kıymetli yol ayrımları olan hadiseler vardır. Türkiye için asrın felaketi 6 Şubat sarsıntıları de 14 Mayıs seçimleri de bu türlü bir değere sahiptir. Ülkemiz tarihinin en geniş alanda yıkım ve en çok can kaybına yol açan sarsıntısını daima birlikte yaşadık.

Deprem bölgesindeki 6 milyona yakın bağımsız kısmı inceleyerek bunlardan 872 bin bağımsız kısmın yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu belirledik. Malatya'da bu sayı 132 bine yakındır.

Felaketin adıdan arama kurtarma, enkaz kaldırma, acil yardım, süreksiz barınma çalışmaları ile birlikte kalıcı konutların imali ile ilgili hazırlıklara da başladık. Gerçekten zelzeleden 15 gün sonra Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı TOKİ vasıtasıyla kalıcı konutların imali ile ilgili birinci kazmayı vurmuştuk.

Amacımız 319 binini bir yıl içind teslim edecek biçimde 650 bin yeni konut ve köy konutu yaparak kentlerimizi olağan hayatlarına döndürmektir. Tabi konutlarla birlikte iş yerlerini de ihmal etmiyoruz. Birinci etapta küçük sanayi sitelerinde 6 bin iş yeri yaparak esnaf ve sanatkarlarımıza vereceğiz. Malatya'daki hak sakipleri için 70 bin konut ve 25 bin 300 köy meskeni inşa etmeyi planladık.

Yeni konutlarımızı taban artı 3 yahut 4 katı geçmeyecek formda yapacağız. Yerinde dönüşecek konutlarımızı da birebir anlayışla ihya edeceğiz. Önder masa başında değil iş başında muhakkak olur.

Tüm bu binaları Malatya'nın klâsik mimarisine, insanımızın hayat alışkanlıklarına uygun biçimde tasarlıyoruz. Alt yapısı, okulu, hastanesi, çarşısı, parkı ile adeta Malatya'nın etrafını küçük küçük kentlerle donatacağız. Bölge genelinde bugüne kadar ihalesini yaptığımız 94 bin konut ve köy konutundan yaklaşık 43 bininin temelini attık.

Bunlardan Malatya'da inşa edeceğimiz 6 bin 700'ünün temelini de bugün sizlerle bir arada atarak ya Allah bismillah diyoruz. Temelini attığımız Battalgazi'deki 2 bin 480 konutun, Doğanşehir'deki 952 konutun ve 161 köy konutunun inşallah fazla uzatmadan kısa vakitte yapacağız.

Yazıhan'da 157 konutun, Akçadağ'da 228 köy meskeninin hak sahiplerine iyi olmasını diliyorum. Bugün Malatya'da ayrıyeten Pötürge, Yeşilyurt ve Battal Gazi'de daha evvelki zelzeleden ötürü hak sahibi olan bin 692 kardeşimizin konutunun ve köy meskeninin anahtarlarını teslim edeceğiz.

Bu konutlarımızın ve köy konutlarımızın de vatandaşlarımıza güzel olmasını diliyorum. İnşallah 6 Şubat sarsıntıları için inşasına başladığımız köy meskenlerinden bir kısmını Ramazan Bayramı'nda teslim edeceğiz. Ayrıyeten Malatya'da Birinci Konutum Projesi kapsamında da 2 bin 791 konut yaparak daha evvel verdiğimiz kelamları de tutmayı sürdürüyoruz.

Tabi aslında biz Malatya'ya çok eser ve hizmet kazandırdık. Hükümetlerimiz periyotlarında Malatya'ya şimdiki sayılarla 79 milyar lira fiyatında kamu yatırımı yaptık.

Şöyle bir düşünün sanki bu bay bay Kemal ne yaptı? Bunun yaptığı bir şey var mı? Ziya Paşa ne hoş söylemiş; Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır yapıtı. Bay bay Kemal bir vakitler SSK'nın genel müdürü değil miydi? SSK'nın genel müdürü iken o hastanelerimizin hali neydi? Savaş Ay, hayatta olsaydı da onunla yaptığı programları bize o tekrar tekrar gösterseydi. Hastalarımız hastanede ölüyor ve orada rehin, rehine kalıyordu.

Bay bay Kemal sen bunların hesabını evvel nasıl vereceksin? Rehin oldular, rehine oldular. Artık ise bizim süper hastanelerimiz var. Eğitim Araştırma Hastanelerimiz var. Kent hastanelerimiz var. Hastanelerimiz dünyada övünç kaynağı. Şu salgında bizim bu hastanelerimiz olmasaydı bizim halimiz birçok olurdu? İşte Ankara'da Bilkentimiz olmasaydı, Etlik olmasaydı halimiz ne olurdu?

Biz durmadık çalıştık eğitimde çalıştık, sıhhatte çalıştık, yollarda ulaşımda çalıştık. 6 bin 100 kilometre ile ulaşımı aldık artık 28 bin 500 kilometreye ulaşımı uzattık.

Türkiye tarihi bir seçim yaşayacak. Bu seçimler ülkemizin ve milletimizin yalnızca gelecek 5 yılını değil, gelecek çeyrek asrını, yarım asrını belirleyecek.

Siyaset sahnesini sizler de takip ediyorsunuz. Gelin 14 Mayıs'ta şu siyasi mevtalara sandıkları mezar edelim. Kimin ne yaptığı, ne dediği, kimin kimlerle yol yürüdüğü ortada.

Şu CHP, PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantılarıyla bir arada yürümüyor mu? Terör örgütlerinin Kandil'deki ağababaları oradan talimat veriyor mu? Öyleyse bu yavrularımızı dağa kaçıran, bu terör örgütünün ağababalarına, onların parlamentodaki uzantılarına PKK'ya, YPG'ye, aklınıza ne gelirse, bunlara 14 Mayıs'ta daima birlikte bir ders veriyor muyuz?

Bu seçimlerde yalnızca ittifaklar ve adaylar rekabet etmiyor. Birebir vakitte bu seçimlerde Batı buraya talimat veriyor. İki farklı zihniyet, iki farklı Türkiye maksadı de yarışıyor. Bir tarafta son 21 yılda ülkemize kazandırdığımız demokrasi ve kalkınma atılımlılarımız, Cumhuriyetimizin ikinci asır Türkiye vizyonumuzla, seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizle. Artık Togg'umuz var mı? Ülkemizin en büyük, dünyanın birinci SİHA gemisi TCG Anadolu'yu televizyonlarda izlediniz mi? CHP'nin adamları, ekranlardaki kara yüzleri ne yapıyorlar? TCG Anadolumuzu karalıyorlar. Bunlar Togg'u da karalıyorlar.

Siz bu ülkede iktidar olduğunuz vakitlerde bir toplu iğne yapamadınız. Bir yapıtınız var mı? Şu anda 10 tane 11 tane büyükşehir belediyeniz var. Bu büyükşehir belediyelerinde ne yapıyorsunuz? Hiçbir şey yok.

Kurdukları 7'li masada her gün yeni bir hengameye tutuşan, PKK'sından FETÖ'süne tüm terör örgütlerine gülücükler dağıtan, Kandil'den kimi gün aferin alan kimi gün zılgıt yiyen, sapık akımlarla işbirliği yapmaktan çekinmeyen. Bizim LGBT ile işimiz yok. Bizde kutsal aile kuruluşumuz var. Ona laf ettirtmeyiz. Her türlü palavrası ve iftirayı fütursuzca ortaya atan ucube bir ittifak var.

Şu anda ana muhalefetin yanındaki yavru muhalefet bunlar LGBT ile ilgili bir şey söyleyebiliyor mu? Duyamazsınız; zira söyle bana arkadaşını söyleyeyim sana kim olduğunu. Arkadaşı Bay Bay Kemal olandan öteki ne beklersiniz?

Millete örnek gösterebilecekleri tek bir eser yok. Cumhur İttifakı'nın duruşu dimdik ayaktayız. Adam üzere adam, bu türlü yürüyoruz. Bunların yıkmaktan, durdurmaktan ülkemizin savunma endüstrisi atılımlarına dokunmaktan öbür hiçbir vaatleri yok.

Terörist başını çıkaracaklarmış! Diyarbakır'da 51 Kürt yavrumuzu öldüren Selo'yu çıkartacaklarmış. Bizim hukukumuzda katilin yeri aşikardır. Katillere yataklık edenler muhakkaktır.

Onun için Cumhur İttifakı'nın işbaşında kalması kaide. Eser olmayınca, vizyon olmayınca millete hizmet kederi olmayınca ortada yalnızca çekişme, didişme, bol hakaret ve saygısızlık var. Bölücülerle, FETÖ'cülerle kolkola girmek üzere omurgasızlıkları var.

Kavgasız gürültüsüz aday bile belirlemeyenler bu ülkeye huzur getirir mi? 85 milyonluk Türkiye'yi yönetim edebilirler mi? Başında bulunduğu partiye kazandırdığı tek bir muvaffakiyet olmayanın ülkeye hayrı olabilir mi? Ortada millete örnek gösterecek tek bir yapıtları olmayanlar, depremzedelerimizin düşüncelerini çözebilir mi?

Ruhsuz, ufuksuz, vizyonsuz bu türlü bir gruba bırakın Türkiye'yi, bırakın Malatya'yı bir bakkal dükkanı bile emanet edilemez. Malatya ülkenin idaresini daima durdaracağız, yıkacağız diyen 7 ortaklı bir yıkım ittifakına teslim etmez.

Sizlerden bir Cumhurbaşkanı yardımcılığı, iki üç bakanlık kapmak için ülkenin mukadderatıyla oynayanlara dur demenizi bekliyorum. Sizlerden 'yarın değil çabucak şimdi' diyerek sandığa gitmenizi istiyorum. Durmak yok yola devam diyerek bizimle Türkiye Yüzyılı'na yürümenizi istiyorum. Hakikat adımlarla yola devam diyerek istikbalimize sahip çıkmanızı istiyorum.”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bir yılda 319 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Toplamda 650 bin konutumuzu yapıp afetin yaralarını daima birlikte saracağız. Biz ne yapıyorsak ülkemiz büyüsün diye yapıyoruz. Bu gelecek siizn bu gelecek yavrularımızın geleceği. Başta Malatyamız olmak üzere ilçelerinde köylerinde 11 vilayetimizde yeni yuvalarımızı sizlere armağan edene kadar buralardan ayrılmayacağız.

Malatyamız tekrar ayağa kalkana kadar burada olacağız. Yüreğinizdeki ateş sönene kadar burada olacağız. İnşallah 14 Mayıs’ta mazlumlara el uzatan, sermayesi milletin duası olan, maksadı tam ve bağımsız Türkiye olan başkanımız Cumhurbaşkanımızı da Cumhur İttifikamızı da Malatyamız rekor oylarla destekleyecektir.”

Merasimde konuşan MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli'de açıklamasında şunları söyledi:

Türkiye tekrar ayağa kalkıyor. Uzun yıllardan beri çok partili periyot içerisinde koalisyonlarla yürütülen bugünde siyasi hayat olarak paramparça hale gelmiş, 1 bucuk yıldan beri de bir ortaya gelmenini gayretini gösterenler bu büyük azgın afeti ortadan kaldıracak bir güce akla hamasete sahip değillerdir.

Onun için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yarıda bırakılamamalı. 30 gün sonra millet iradesi bir tercihte bulunacaktır. Bir şeye dikkat etmek lazım. Meclis geçmişte de vardı lakin Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 5 yılda başarılı bir uygulama ile milletimizin huzurundadır.”

Hibya Haber Ajansı