DünyaHaber Girişi : 05 Eylül 2024 12:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi'yi 'Rabia' işaretiyle uğurladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sisi'yi 'Rabia' işaretiyle uğurladı
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, günübirlik olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Temaslarını tamamlayan Sisi, uçağıyla Ankara'dan hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sisi'yi uğurlarken Rabia işareti yapması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. 

Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre görüşen Erdoğan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve es-Sisi daha sonra ikili görüşmeye geçti.

Basına kapalı görüşme sonrası Erdoğan ve es-Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık edecek. İki liderin katılımıyla anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı yapılacak.




Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Türkiye ile yeni dostluk ve işbirliğini başlatma vurgusu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, X hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelme fırsatını bulacağı için mutlu olduğunu belirtti.

Mısır ve Türkiye arasındaki köklü tarihi ilişkilere vurgu yapan Sisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kuruluşunu ilan ettiğinden beri Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi bağların olduğuna dikkati çekti.

Sisi, "Benim bugünkü (Ankara) ziyaretim ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki Kahire ziyareti, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve işbirliği başlatma iradesini yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye ve Mısır'ın, bölgesel ve uluslararası çevrelerdeki önemli rollerine dayalı olarak iki ülkenin kardeş halklarının beklentilerini karşıladıklarına işaret etti.




BAŞKAN ERDOĞAN MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ'Yİ YOLCU ETTİ: RABİA İŞARETİ DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye'ye 12 yıl sonra gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Ankara'dan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sisi, Esenboğa Havalimanı'na aynı makam aracında gitti. Erdoğan, uçağa biniş esnasında Sisi'yi 'Rabia' işaretiyle uğurladı.



MISIR CUMHURBAŞKANI ABDULFETTAH ES-SİSİ KİMDİR?
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 19 Kasım 1954 yılında dünyaya geldi. Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın devlet başkanıdır.


Sisi, 1977'de uzmanlık alanı tanksavar sistemleri ve havan topu sistemleri olmak üzere mekanize piyade taburunda subay olarak göreve başladı.

2008'de Kuzey Askeri Bölgesi-İskenderiye'nin kumandanı daha sonra da Askeri İstihbarat ve Keşif Şefi oldu. Sisi, Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin en genç üyesiydi.

12 Ağustos 2012'de Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Muhammed Hüseyin Tantavi yerine Sisi'yi getirme kararını aldı.

Sisi, ayrıca Mısır Bakanlar Kurulunda "Savunma Bakanı" görevini de üstlendi. 27 Ocak 2014 tarihinde Mısır ordusunda mareşalliğe yükseltildi ve seçimlerde başkanlığa aday olabilmek için istifasını sundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.