GündemHaber Girişi : 20 Mart 2023 13:50

Cumhuriyetin bir asırlık kadın yüzleri sergisi CKSM’de

Cumhuriyetin bir asırlık kadın yüzleri sergisi CKSM’de

Küçükçekmece Belediyesi Cumhuriyetin 100. yılında sanatta, sporda, bilimde çığır açan, tarihe iz bırakan, kendini var etmiş ve toplumsal yarar üretmiş Cumhuriyet bayanlarının fotoğraflarını “Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” isimli stantta buluşturdu. Bayan Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile projelendirilen standın açılışına Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Toplumsal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Bayan Yapıtları Kütüphanesi Koordinatörü Hülya İskender, Stant Küratörü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu ve çok sayıda sanatsever katıldı. Stant, 16 Nisan’a dek sanatseverleri ağırlayacak.

Başkan Çebi: “Eşitlik mücadelesini kimlerin temellendirdiğine şahit olacaksınız”

Açılışta konuşan Belediye Lideri Kemal Çebi, “Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanırken, 6 Şubat’ta ve devamında yaşadığımız sarsıntılar ve sel felaketleri ile ülke olarak büyük bir acıyı ve üzüntüyü yaşadık. Zelzelede ömrünü yitiren binlerce yurttaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Zelzeleden bayanlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler üzere kırılgan kümeler daha fazla etkilendi ve kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ehemmiyeti bir kere daha gündeme geldi. 8 Mart’ta Dünya Bayanlar Günü’nde tüm bayan müdürlerimiz Hatay Samandağ’daki bayanlarla bir ortaya geldi, dertleşti, sohbet etti ve hijyen paketleri dağıttı. Bölgeye barınma, ruhsal takviye, besin, giysi, hijyen ve özbakım hususlarında dayanaklarımız devam ediyor. Bu stantta de eşitlik çabasını kimlerin temellendirdiğine daima birlikte şahit olacağız.” diye konuştu.

Halide Edip’ten Hoş Tekeli’ye kadar çoğul bir bayan profili izleyebilirsiniz





Kadın Yapıtları Kütüphanesi’nin Türkiye’nin birinci ve tek bayan merkezli arşiv ve kütüphanesi olduğunu söz eden Stant Küratörü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu ise, “Cumhuriyet’in 100. yılında modernleşme dediğimiz kalkınma, kentleşme sürecinde de kadınların bir toplumsal grup olarak bu demokratikleşme çabasına yaptığı katkı her zaman çok görünür olmadı. Arşivlerimizdeki belgelerle kadınların yaptığı katkıyı bu sergide görünür kılmak istedik” diye konuştu.

Kadın Yapıtları Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın arşiv ve koleksiyonlarından alınan fotoğraflar, varlıklı bir seçki olarak “Cumhuriyet’in Kadın Yüzü” standında bir ortaya getirildi.  Küçükçekmece Belediyesi tarafından,  Türkiye’nin her yerinde görünmez kılınmış bütün bayanlara armağan edilen stant, bayan varlığını hafızalara yerleştirme ve yeni jenerasyonlara aktarmak konusunda bir ‘davet’ niteliği de taşıyor. Tarihteki görünmezliklerine karşı bayanların, eğitim ve çalışma alanlarında uğraşlarının yanı sıra Cumhuriyet’le birlikte bayanların toplumun her alanında muvaffakiyetlerini ortaya koyması açısından ehemmiyet taşıyan stant, 150 adet yapıta mesken sahipliği yapıyor.

Hibya Haber Ajansı