GündemHaber Girişi : 30 Eylül 2022 16:17

Dağın Eteklerine İnşa Edildi: Sümela Manastırı

Dağın Eteklerine İnşa Edildi: Sümela Manastırı

Yemyeşil doğasıyla bilinen Karadeniz, Sümela Manastırı’nı da yeşiliyle süslüyor. Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan manastır, gözlere hem tarihî hem doğal bir görsel şölen yaşatıyor. Dağın eteklerindeki manastıra ulaşmak için etrafı yemyeşil ağaçlarla dolu ve yanında şarıl şarıl dere akan yollardan geçeceksiniz.

Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan�Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır.

Meryem Ana adına kurulan manastırın “Sümela” adını “siyah” anlamına gelen “melas” sözcüğünden aldığı söylenir.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı’nın Tarihi

Rivayete göre Bizans İmparatoru  I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6’ıncı yüzyılda İmparator Justinianus’un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.

Sümela Manastırı’nın şimdiki durumuyla varlığını 13’üncü yüzyıldan itibaren sürdürdüğü bilinmektedir. 1204 tarihinde kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği’nden  III. Alexios (1349-1390) zamanında manastırın önemi artmış ve fermanlarla gelir sağlanmıştır. III. Alexios’un oğlu III. Manuel ve sonraki prensler döneminde de Sümela yeni fermanlarla zenginleştirilmiştir.

Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı Padişahları pek çok manastırda olduğu gibi Sumela’nın da haklarını korumuşlar, bazı imtiyazlar vermişlerdir.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı’nın 18. yüzyılda bir çok bölümü yenilenmiş, bazı duvarlar fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış, en zengin ve parlak dönemini yaşamıştır.�

Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu edilen bir yer haline gelmiştir. Trabzon’un 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sırasında manastıra el konulmuş, 1923’den sonra tamamıyla boşaltılmıştır.

Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma’dır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Çok gözlü olan bu kemerin bugün büyük bölümü yıkılmıştır.

Dar uzun bir merdivenle manastırın ana girişine ulaşılmaktadır. Giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan bir merdivenle iç avluya inilmektedir. Solda, manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları bulunmaktadır. Sağ tarafta kütüphane yer almaktadır. Yine sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm keşiş odaları ve misafir odaları olarak kullanılmıştır ve 1860 yılına tarihlenmektedir. Avlunun etrafındaki binalarda odalardaki dolapları, hücreleri, ocakları ile Türk sanatının etkileri de görülmektedir.

Manastırın ana ünitesini meydana getiren kaya kilisesinin ve ona bitişik şapelin iç ve dış duvarları fresklerle donatılmıştır. Kaya kilisesinin içinde avluya bakan duvarda III. Alexios dönemine ait fresklerin varlığı tespit edilmiştir. Şapeldeki freskler ise 18’inci yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülmektedir. En alt tabakanın freskleri daha üstün niteliktedir.

Sümela Manastırı’nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil’den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir.

Kaynak:www.kulturportali.gov.tr

Sümela Manastırı Nerede?

Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer almaktadır. Meryem Ana Deresi’nin batı yamaçlarında yer alan bu manastır, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış durumdadır. Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olarak bilinir.

  • Açılış Saati: 08:00
  • Kapanış Saati: 19:00
  • Gişe Kapanış Saati: 18:30

Sümela Manastırı Nasıl Gidilir?

Karadeniz turları, otobüsler, uçak seferleri ve kişisel araçlarla Trabzon’a geldikten sonra Sümela Manastırı’na gitmek daha kolaydır. Sümela’ya gitmek için öncelikle Trabzon otogarından ya da havalimanından kent merkezine geçiniz ve Trabzon merkezinden güneye giderek Maçka ilçesine ulaşın. Maçka’ya ulaştığınızda 16 km doğuda Altındere köyü bulunmaktadır. Buraya kadar otobüslerle, tur minibüsleriyle gelebileceğinizi unutmayın. Ardından manastıra en yakın olduğunuz noktada araçlardan inmeniz gerekecek. Sonra girişe doğru yürümeniz gerekiyor.

Trabzon Sümela Manastırı arası yaklaşık 1 saat sürmektedir. Fakat manastıra tırmanmak için dik ve virajlı yolun zahmetini çekmek durumunda olduğunuzu hatırlatalım. Sümela Manastırı’na ulaştıktan sonra muhteşem manzaranın her şeye değdiğini göreceksiniz. Yaşlı, engelli ve kronik rahatsızlığı olanların buraya gelmeden önce yaklaşık olarak 200-300 basamaklı bir merdivenden geçmesi gerektiğini hatırlatalım.