GündemHaber Girişi : 06 Mart 2024 17:44

Deniz Sevimsavur MAG İçin Kolları Sıvadı

Deniz Sevimsavur MAG İçin Kolları Sıvadı
Doğu Mahallesi Muhtar Adayı Deniz Sevimsavur, Mahalle Afet Gönüllüleri birimini oluşturmak için kolları sıvadı.

Batı Mahallesi’nde Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) ekibinin göreve hazır bir şekilde bulunduğunu ve zaman zaman eğitimlerine devam ettiğini belirten Deniz Sevimsavur; “Maalesef Doğu Mahallemizde henüz bir MAG ekibi oluşturulmuş değil.

Olası bir depremde böyle bir birime mutlak suretle ihtiyacımız var. Muhtar seçilirsem öncelikli işlerimden biri bu noktadaki eksikliği tamamlamak olacak. Doğu Mahallesi olarak amacımız; mahallemizin sakinleri ile ikinci ekibi oluşturup yerel müdahale kapasitesini arttırmak için eğitim ve çalışmalara devam etmektir” dedi.



2005 yılında kurulan Mahalle Afet Gönüllülerinin eğitimini almış bulunan Sevimsavur, Pazar günü Kızılay Kampı’nda yapılacak olan ‘telsiz’ eğitimine, ardından nisan ayında da ‘sağlık’ eğitimlerine katılacağını ifade etti.



Sevimsavur, geçtiğimiz Deprem Haftası dolayısı ile MAG AMESAR’ın Ankara’da organize ettiği etkinliğe davet edilmişti. Bu çerçevede AFAD Koordinasyon Merkezini ve Anıtkabir’i ziyaret etmişti.


MAG NEDİR, NE YAPAR?

Mahalle Afet Gönüllüleri kendi ilçesinde ya da yakın bölgesindeki deprem, sel, yangın trafik, tren kazası, toprak kayması, bina çöküntüsü gibi afet ve acil durumlara ilk müdahale kapasitesini arttırmak amacı ile kurulmuştur. İhbarı aldığı andan itibaren ekibi ile birlikte en hızlı şekilde olay yerine ulaşır başta çevre güvenliği olmak üzere bilgi toplama ilk müdahale gibi çalışmaları gerçekleştirir.

Profesyonel ekiplerle iş birliği içinde koordineli bir şekilde çalışır. Müdahale kapasitesini gerek ekipman gerekse eğitim ile sürekli en üst düzeyde tutar. Her ay düzenli olarak eğitimlerini gözden geçirir. Güncellemelerini yapar. Ekibindeki diğer arkadaşları ile düzenli olarak diyalog halinde olur. Büyük çaplı afetlerde kendi mahallelerindeki MAG ekibinde görev alacaklarının bilinciyle mahallelerindeki MAG çalışmalarına düzenli olarak katılırlar. Mahallesi talep ettiğinde ekibi ve çalışmaları ile ilgili bilgileri paylaşırlar.

MAG ekipleri aynı mahallede oturan en az 25 en fazla 60 gönüllünün 36 saatlik mahalle Afet Gönüllüsü eğitimlerini alarak mahallesinin ekibi olurlar. Afetler öncesi öncelikle kendi ailesini sonrasında komşularını afetler konusunda bilinçlendirerek hazır hale gelmesini hedefler.

Mahalle muhtarı ekibe başkanlık yaparak kurumsal ilişkiyi gerçekleştirir. İlçe afet yönetimi içerisinde yer alarak, afetler sonrası mahalle kriz yönetimini gerçekleştirir. Kamuya ait profesyonel müdahale ekiplerine doğru bilgilerin hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar.

Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) 1999 depremlerinden sonra başlatılan Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında eğitilen gönüllü kişilere verilen addır. MADP projesi İsviçre Kalkınma ve İş birliği Dairesi (SDC) tarafından başlatılmıştır, günümüzde ise MAG Derneği tarafından devam ettirilmektedir.

Pendik MAG 2005 yılında kurulmuş olup bugün Pendik Batı Mahallesi Muhtarlığı önderliğinde tüm Pendik ilçesinden katılan gönüllüler ile çalışmalarına devam etmektedir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.