GündemHaber Girişi : 22 Şubat 2023 11:34

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?

Anadolu Sıhhat Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, çocuklarına zelzele kavramının nasıl anlatılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Özellikle zelzeleden etkilenen afetzede çocuklarla bağlantıda çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Anadolu Sıhhat Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Acıma, suçlama, vefat, yaralanma üzere bahisleri gündemde tutmamaya ihtimam gösterilmeli” ihtarında bulundu.

Depremden direkt etkilenmeyen çocukların mevzuyu sadece genel sınırlarıyla bilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Afete maruz kalan çocukların inançta olduklarını bilmeleri ve yaşadıkları durum sonrasında dayanak alabileceklerini bilmeleri gerekir. Ailelerini kaybeden çocukların yakınlarının, akrabalarının, tanıdık bireylerin yanlarında bulunmaları inançta hissetmelerini sağlar” dedi.

Çocukların sıklıkla “Neden?” sorusunu sorabileceğini vurgulayan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Konu çocuğa olabildiğince kolay, net ve açık bir formda anlatılmalı. Mevzuyu gerekmedikçe detaylandırmamaya ihtimam göstermeli. Çocuklara asla palavra söylenmemeli, anlatılması güç hususlarda genel, kolay lisanla, anlaşılır biçimde açıklama yapılmalı” diye konuştu.





Çocukların soyut düşünme hünerlerinin tam olarak gelişmemiş olabileceğini, bu nedenle çocuğa mevzunun somut örnekler vererek açıklanması gerektiğini söyleyen Ezgi Dokuzlu, “Belki de çocukların birçoğu daha evvel sarsıntısı deneyimlememişti. Yabancı oldukları bu duruma mana verememeleri ve hiç tanışmadıkları bu durumun hayatlarına, yaşadıkları etrafa, ailelerine, konutlarına ziyan vermesi ise önemli travmalarla çaba etmeleri manasına gelir. Yaşadıkları bu olayı tam manasıyla anlamaları vakit alacaktır. Sabırlı ve şefkatli bir tavırda olmalısınız” açıklamasında bulundu.

Çocukla konuştuktan sonra anlamadığının yahut dinlemediğinin düşünülmesinin olağan olduğunu lisana getiren Ezgi Dokuzlu, “Konuşmanız sonunda sizden duymak istedikleri şey inançta olup olmadıklarını öğrenmektir. Ailesini kaybeden çocuklar ise ebeveynlerinin nerede olduğunu, ne vakit geleceğini, korktuklarını söyleyeceklerdir. Israrlı, şiddetli ağlamaları, öfkeleri, ağır telaş ve endişeleri olabilir. Mümkün olduğunca sabırla inançta olduğunu, tehlikenin devam etmediğini, yanında olduğunuzu ve onu bırakmayacağınızı anlatın. Sarsıntının kestirim edilebilir olmadığını kesinlikle açıklamalısınız. Nasıl şimşek birdenbire çakıyorsa ve bazen ürkütüyorsa tabiatta bu usul olayların da ansızın olmasının olağan olduğunu lakin biz insanların bu olaylar öncesinde tedbirler alarak korunabildiğimizi bilmeleri gerekir” dedi.

Hibya Haber Ajansı