GündemHaber Girişi : 02 Mart 2023 12:20

Deprem korkusunu yenmenin yöntemleri

Deprem korkusunu yenmenin yöntemleri

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vazifeli Psikolog Salih Tekinalp, Sarsıntının beşerler üzerindeki tesiri konusunda kıymetli açıklamalarda bulundu.

 Deprem, sonuçları öngörülemeyen bir doğal afet olarak tanımlanmakla birlikte ülke olarak yaşadığımız son zelzeleler nedeniyle halk ortasında deprem fobisi oluşmaya başladı. Bu endişeyi sarsıntısı şahsen yaşamış olan beşerler tarafından hissedildiğini vurgulayan Psikolog Salih Tekinalp, “Bildiğiniz gibi çok şiddetli depremler yaşadık. Bunların sonuçlarını hep birlikte değerlendiriyoruz. Sahada gördüğümüz kadarıyla baş dönmesi buna eşlik eden mide bulantısı, düşecekmiş hissi, yataktayken bile düşecekmiş gibi bir durumla karşılaştıkları yönünde şikâyetleri sıkça duyuyoruz. Şiddetli depremi yaşayanlar ve bire bir deneyimleyenler maalesef birkaç ay bu durumu yaşayacaklar.” dedi.

Zamanla bu endişelerin geçeceğini belirten Tekinalp, “Bu kaygıları yenmenin en güzel yolu sistematik duyarsızlaşma dediğimiz bir olay var bunu vakte yayacağız ve bunun olağan bir şey olduğunu düşüneceğiz. Vilayet dışından gelip daha evvel bu sarsıntısı yaşamayanlar bizim şuan hissettiğimiz artçı sarsıntıları hissetmiyor. Zira onların vücudunda bu türlü bir tehlike bu türlü bir dehşet yok. Bizim vücudumuz bir savunma düzeneği geliştirmiş. Bizim ismimize biraz daha hassas refleksler yapıyor. Aslında bu çokta korkulacak bir şey değil, öngörülebilir şeyler. Kıymetli olan bizim bu yalancı sinyallere çok kulak asmamamız. Bunlar mümkün şeyler diyeceğiz, olağanlaştırmaya çalışacağız. Hayatımız lakin bu biçimde eskiye dönebilir ” biçiminde konuştu.

Hibya Haber Ajansı