GündemHaber Girişi : 11 Mart 2023 19:04

Depremde can kaybı 47 bin 975 oldu

Depremde can kaybı 47 bin 975 oldu

Sezer’in konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Depremin 34. Gününde bölgede ağır bir halde arama kurtarma çalışmalarından sonra düzgünleştirme çalışmaları ağır bir biçimde devam etmektedir. Bu öncelikle enkaz kaldırma çalışmaları şu anda bütün vilayet ve ilçelerimizde oradaki bakanlarımızın uyumunda ilgili valilerimiz, mülki idari amirlerimizle bir arada çalışmalar devam ediyor.

Maalesef burada sarsıntıda hayatın kaybeden vatandaşlarımızın ve yabancı asıllı Suriyeli kardeşlerimizin yoğunlukta olduğu insanlarımızın sayısında da artışlar var. 47 bin 975 şu an itibariyle vefat var. Bunlardan 6 bin 278’i başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yabancı asıllı afetzedelerden oluşmaktadır.

Bölgede 35 bin 250 arama kurtarma işçisi faal olarak çalışmaktaydı. Şu anda da 3 bin 954 tane arama kurtarma çalışanımız hem enkaz çalışmalarına refakat etmekte hem de buradaki insani yardım çalışmalarına yeniden tıpkı halde katılmaktalar.





Bölgede malumunuz sık sık artçı zelzeleler olmakta. Yeniden burada da bir hazır kuvvet olarak arama kurtarma çalışanlarımızı tutuyoruz. Hala daha yabancı ülkelerden gelen 300 kadar arama kurtarma işçisi de bölgede bulunuyor.

Yoğun bir biçimde hava gücünü kullanıyoruz. 74 uçak, 99 helikopter hem insani yardım hem de çadırlarla ilgili olarak deprem  bölgesine taşımaya devam ediyoruz. Bütün köylere kara yoluyla, hava yoluyla besin gereçleri dahil olmak üzere daima bir halde taşımalar devam ediyor.

Bölgede 18 bin 53 iş makinesi enkaz kaldırma çalışmalarında misyon aldı. Şu an prestijiyle da 12 bin 140 faal bir halde çalışmalara katılmakta. Barınma ile ilgili olarak hem çadır talebinde şimdi istediğimiz bir düşüş kelam konusu değil. Bunda iki mevzu tesirli. Birincisi artçı sarsıntıların devam etmesi, oburu de artık deprem bölgesine giden afetzedelerimiz bir vesileyle geri dönmeye başladı. Dünya çadır stokunun büyük bir kısmını Türkiye’ye aktarıyoruz. Her gün 6 uçak yurtdışından buraya çadır taşıyor. Tıpkı vakitte kendi ülkemizde de üretim kapasitesini en son formda kullanıyoruz. Onları da deprem bölgesine her akşam daima iletiyoruz.

Şu an prestijiyle 414 bin 323 çadır şahsen kurulmuş durumda ve her gün yaklaşık 10 bin civarında çadırı biz bölgeye göndermeye ve kurmaya çalışıyoruz. 332 tane de çadır kentimiz var. Burada da altyapı çalışmaları sıhhat ve toplumsal imkanlarla birlikte eğitimle bir arada bütün bakanlıklarımız, kurumlarımız burada çalışmalarını psikososyal dayanak de dahil olmak üzere çalışmalarını ağır bir biçimde devam ettiriyor.

Buradaki çadırdaki amacımız 700 bin civarında bölgede hem çadır kentlerde destek etmek hem de kişisel çadır dağıtımları şu anda yoğunlukta. Kişisel çadır dağıtımlarını da artırarak devam etmek istiyoruz. Bölgede çadırlarda, konteyner kentlerde ve misafirhanelerde kalan vatandaşlarımızın sayısı da 1 milyon 800 bin civarında.”

Tatar’ın konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Artçılar hayli yüksek bir düzeye geldi. Şu ana kadar baktığımızda yaklaşık 16 bin civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini görüyoruz. Artçı sarsıntıların bilhassa son 10 gün içerisinde sayısında bir ölçü düşme olmakla bir arada hala hissedilir seviyede bölgedeki vatandaşlarımızın hissedebileceği ölçüde birtakım artçı sarsıntıların meydana geldiğini biliyoruz.

Son 10 günlük müddet içerisinde artçı sarsıntılar 500’ün altına düştü. Hala nereden baksanız yaklaşık 5-6 dakika bir artçı sarsıntının da meydana geldiğini ve bunların da yeniden vatandaşlarımız tarafından çok az bir kısmının hissedildiğini söyleyebiliyoruz.

Yine önümüzdeki gün ve haftalarda artçı sarsıntılar devam edecektir. Bunların bilhassa büyüklüğü hem de sayısında her geçen hafta, ay bunların azalacağını söylemek mümkün.”

Hibya Haber Ajansı