Depreme güçlü yapıların oluşturulması, halkın can ve mal güvenliğinin korunması için yürürlükteki mevzuatta yapı izinlendirme iş ve süreçlerini masaya yatıran Büyükşehir, inançlı ve zelzeleye güçlü yapıların oluşturulmasına yönelik ek önlemler alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne sunulmak üzere önerge hazırladı.
Başkanlık önergesi olarak gündeme eklenecek üç husus evvel ilgili kurullara havale edilecek. Hususlardan birincisi, taban açısından riskli yerlerde yapılan yüksek yapıları kapsıyor. Buna nazaran gevşek kum, çakıl yahut yumuşak – katı kil katmanları içeren yerler yahut sıvılaşma riski yüksek tabanlarda inşa edilecek yapılarda en az bir adet bodrum kat yapılması gerekiyor. Tekrar imar planına nazaran kat adedi 5 ve daha fazla olan binalarda da en az bir adet bodrum kat yapılması kuralı getirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelecek bir başka unsur ise sismik izolatör kullanımına ait olacak. Yurttaşların deprem öncesi ve sonrası ağır olarak kullandığı hastaneler, dispanserler, sıhhat ocakları, itfaiye bina ve tesisleri, PTT ve öbür haberleşme tesisleri, ulaşım istasyonları, terminaller, güç üretim ve dağıtım tesisleri, vilayet, kaymakamlık ve belediye idare binaları, birinci yardım ve afet planlama istasyonları, okullar, başka eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhaneler ile müzelerde sismik izolatör kullanılacak. Zelzelede, üst yapıyı yerden ayırıp binayı sarsıntının şiddetinden koruyarak sarsıntının yıkıcı tesirini epey azaltan sismik izolatörün, 3 kat ve üzeri olan yahut bina yüksekliği 10,5 metreyi geçen ayrık nizam yapılarda da kullanımı istenecek. İhalesi Meclis kararından evvel kamu tarafından yapılan yahut yaptırılan yapılar, karardan muaf olacak. Bu yapılarda ayrıyeten bir bi nanın yol düzeyinden aşağı olan kısmını içeren rijit bodrum kat yapılması zaruriliği ise aranmayacak.
Yüksek yapıların tasarım, üretim ve kontrol evrelerinin kent bütününde sağlıklı, inançlı biçimde tasarlanmasına yönelik de kıymetli bir unsur gündeme gelecek. Buna nazaran bodrum katlar dahil olmak üzere toplam kat adedi 13’ü aşan (13 kat hariç) yapılar için hazırlanan projelerin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili üniteleri, ilgili meslek odaları ve ilgili ilçe belediyesi temsilcilerinden oluşturulacak inceleme şurasından ön olur alması gerekiyor.
İnceleme Şurasından ön olur alınmadan yapı ruhsatı, yapı kullanma müsaade evrakı verilemeyecek. İnceleme Heyeti çalışma yöntem ve asılları ile yüksek yapılara ait kıymetlendirme kriterleri ayrıyeten belirlenecek. Bu üç husus meclisten geçtikten sonra yürürlüğe girecek.
Hibya Haber Ajansı