Avşar, sarsıntı bölgesindeki barınma muhtaçlığına ait şunları kaydetti:
“Bizim bugün konteynır ve prefabrik kentleri konuşmamız gerekiyordu. Lakin epey vatandaşımıza hala çadır dahi tedarik edilemedi. Çadır üreticileri üretimin büyük kısmını AFAD’a yapıyor. Bölgeye binlerce çadır sevk edildi. Nasıl oluyor da çadır sorunu çözülemiyor, anlamak mümkün değil. Zelzele üzere afetlerde vatandaşın imdadına koşmayacaksanız da ne vakit koşacaksınız? İktidara sormazlar mı: Daha Ankara’nın 700 kilometre ötesine 15 günde çadır götüremiyorsunuz. İnsanların konutlarını 1 yılda nasıl yapacaksınız?”
“Sizin bir tane bile kabahatiniz yok mu?”
Yıkılan binaların yüzde 98’inin iktidardan evvel yapıldığına dair açıklamaları pahalandıran Avşar, “‘Her şeyi ben denetim edeyim’ diye inat edenlere soruyoruz. Artık rahat mısınız? Sizin, haşa, bir tane bile kabahatiniz yok mu? Yıkılan binaların yüzde 98’inin iktidarınızdan evvel yapılmadığını, bu sayıların gerçek olmadığını siz de çok uygun biliyorsunuz. Ne uğruna yanlış bilgi veriyorsunuz? 20 yılda yapamadıklarınızı 1 yılda nasıl yapacaksınız?” dedi.
“Yeni yapıların yerlerini uzmanlarla konuştunuz mu?”
Avşar, Etraf ve Şehircilik Bakanlığı’na yönelik, “Yeni yapıların yapılacağı yerler. Birçoğu tarla vasfındaki bölgelere yapıldığı için yıkıldı. Bu bölgelerde yapılacak inşaatları jeologlarla, kent plancılarıyla ve mevzunun öteki uzmanlarıyla konuştunuz mu? Bu bahisteki raporları değerlendirdiniz mi? Şeffaf olmanız lazım. Ne vakit, nerede, ne konuştunuz? Evraklarıyla açıklayıp bu milleti rahatlatmak zorundasınız.” sözlerini kullandı.
“AFAD’ın tekrar yapılandırılması şarttır”
“AFAD, yalnızca kural koyucu, yönlendirici, koordine edici, destekleyici ve denetleyici bir teşkilat modeline geçmelidir.” diyen Avşar, “13 Haziran’da ‘Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile AFAD, kuruluşundan evvelki modüllü yapıdan daha hantal bir yapıya dönüştürülmüştür. Büyük uyum boşluklarının oluştuğunu saptamışız.” diye konuştu.
Avşar, mevzuya ait tahlili de anlattıklarını lisana getirerek, “Afet idaresi paydaşları ortasındaki iş birliklerini artıracak stratejiler geliştirilmesi gerektiğini, paydaşları güçlendirecek teknik ve finansal düzenekleri güçlendirmeyi, merkeziyetçi idare anlayışının derhal terk edilmesini, mahallî idarelerin afet idaresinin tüm safhalarında inisiyatif alması gerektiğini, yerelin süratli reaksiyon vermesi gerektiğini söylemişiz. Altını çize çize vurguluyoruz: AFAD kesinlikle yine yapılandırılmalıdır. Afetlerle sağlıklı uğraş için kuraldır.” formunda konuştu.
Hibya Haber Ajansı