GündemHaber Girişi : 17 Mart 2023 13:06

DEVA Partili Yeneroğlu: “İsyanın bastırılması kapsamında ‘vur emri’ verildi mi?”

DEVA Partili Yeneroğlu: “İsyanın bastırılması kapsamında ‘vur emri’ verildi mi?”

Yeneroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği soru önergesinde isyanın bastırılması maksadıyla “vur emri” verildiği ve 3 mahpusun vefat ettiği, 15’inin ise yaralandığına ait savlara yer verdi. �

Önergede tıpkı vakitte, isyanın bastırılması sonrası mahpusların öteki ceza infaz kurumlarına nakledildiği, isyana karışmadıkları halde gittikleri ceza infaz kurumlarında disiplin ve hücre cezası aldıkları ve nakledilen mahpusların azaba maruz kaldığı argümanlarına da değinildi.

DEVA Partili Yeneroğlu, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

1. Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda meydana gelen isyan teşebbüsü ne vakit başlamış ve ne vakit bastırılabilmiştir?





2. İsyanın bastırılması kapsamında “vur emri” verilmiş midir? Bu buyruk verilmiş ise kim tarafından verilmiştir?

3. Verildiği argüman edilen “vur emri” sonrasında rastgele bir vefat ve yaralanma olayı meydana gelmiş midir? İsyanın bastırılması sırasında yaralanan mahpusların sıhhat durumları nasıldır? Bu türlü bir olay meydana gelmiş ise yetkili ve misyonlu şahıslar hakkında isimli yahut idari rastgele bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4. İsyan teşebbüsünün bastırılmasından sonra cezaevinde bulunan mahpuslar hakkında ne tıp kararlar verilmiştir? Kaç mahpus diğer cezaevlerine nakil edilmiştir? Öbür cezaevlerine nakledilmişler ise hangi cezaevlerine nakledilmişlerdir? Nakil ile diğer cezaevlerine sevk edilen mahpusların ailelerine haber verilmiş midir?

5. Diğer cezaevlerine nakledilen mahpuslar hakkında gönderildikleri cezaevlerinde haklarında rastgele bir disiplin cezası uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise hangi disiplin cezası uygulanmıştır?

6. Tezlerde yer aldığı üzere mahpusların tamamına yani olaya karışmayan mahpuslara da disiplin cezası uygulanmış mıdır?

7. Disiplin cezası uygulanan mahpuslara bu kararlar adaba uygun bildirim edilerek, itiraz haklarını kullanmaları sağlanmış mıdır?

8. Mahpusların gönderildikleri cezaevlerinde azaba maruz kaldıklarına yönelik argümanlar hakikat mudur? Bu bahiste ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına rastgele bir şikâyet olmuş mudur? Olmuş ise bir soruşturma başlatılmış mıdır?

9. İsyan teşebbüsü sonrasında açık ve kapalı görüşler ile telefon görüşmelerinde kısıtlamaya gidilmiş midir? Bu kısıtlama kaç gün sürmüştür? İsyan teşebbüsünde ismi geçen mahpuslar aileleri ile açık yahut kapalı görüşler ile görüştürülmüş müdür?”

Hibya Haber Ajansı