Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri seviyelerini belli bir düzeyde tutabilmelerinin değerine dikkat çeken ı Uzm. Dr. Hatice İncebıyık, “Günlerin uzun olduğu günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak, “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor.” dedi.
“Ramazan ayında diyabet hastalarında oruç tutmakla ilgili tekliflerde bulunan İncebıyık, “Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir Tip 1 diyabet hastaların dört doz insülin kullanan hastalar, gebeler ile birlikte diyabet olan hastalarda oruç tutmadan önce doktoruna başvurmaları gerekmektedir.” sözünü kullandı.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Hatice İncebıyık, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu üzere hastalarda oruç tutmayı biz pek önermiyoruz. Her türlü kan şekeri regülü olan üç aylık kan şekeri ortalaması sekizlerin altında olan hastalarda oruç tutmadan evvel tabipleriyle diyaloga girmesi önerilir dedi.
Oruç tutacak olan diyabet hastaları Ramazan ayı mühletince beslenme alışkanlıklarındaki kıymetli değişiklikler sistemli giden şeker ve tansiyon kıymetlerinde bozulmalara yol açabilir. Ramazan ayı boyunca günlük kalori ve karbonhidrat alımının düşerken yağ tüketimi artmaktadır. Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin %65’i iftarda alınmaktadır. Bu yanlışlı davranış yerine günlük kalori alımı iftar ve sahur ortasındaki periyoda yayılmalıdır. İftarda çorba üzere sıvı besinler ve hafif kahvaltılıklar yendikten sonra ana öğüne geçilmeli, öğünlerde çok kalori alımından kaçınılmalıdır. Gerekirse iftar ve sahur ortasına düşük kalorili bir orta öğün ek edilmelidir.”
Hibya Haber Ajansı