Doktor Vasfi Bey’in  Eczanelere Sattığı ‘Pendik Şarabı’

Doktor Vasfi Bey’in Pendik Şarabı 1846’da Fransa’da Dubonnet ile başlayan kininli şarap kampanyası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında sıtmayla mücadele eden Türkiye için de iyi bir örnekti. Ancak genç Cumhuriyet’in Fransa’dan kininli şarap getirtecek dövizi yoktu.

Türkiye’nin ilk ilaç fabrikatörlerinden Dr. Ali Vasfi Atabay kolları sıvadı ve Pendik bağlarının şarabına kinin ile birkaç madde daha ekleyerek 1933’te Kiniumol adıyla eczanelere dağıttı. “İştah ve kuvvet ilacı” denilen iksiri uzun yıllar “Pendik Şarabı” adıyla da üretti, hatta bir de “Doktor Ali Vasfi Şampanyası” yaparak yine eczanelerde sattı.

1950’lerde ise devlet devreye girdi, Tekel hem Kınakına şarabını, hem de Kınakına likörünü üreterek piyasada öne çıktı. 1950’lerde çocuk yaşlarda olan barmen�Vefa Zat, “Kınakına’yı doktor Hacı Mansur’un reçetesiyle�Ethem Pertev eczanesinden alır, kuvvet şurubu olarak içerdim” diye hatırlıyordu.

Kininli şarap o kadar yaygınlaşmıştı ki, orijinal marka Dubonnet 1960’larda Türkiye’de üretilmeye başlanmıştı. Bu yıllarda artık sıtma hastalığı yenilmiş, şarabın söylenenlere göre şifasından çok lezzet ve keyif yönü öne çıkmıştı. Nitekim Dubonnet için dergilere verilen ilanlarda “Şen Paris’in aperitifi” sloganı kullanılıyordu. Bir başka ilanda da “Sizi bu akşam çok neşeli görüyorum” diyen birine, muhatabı “Tabii, Dubonnet’mi içiyorum da ondan” cevabını veriyordu. “Dübone“, büyük kentlerdeki kibar salonların vazgeçilmezi olmuştu.

  • 3 / 1 Doktor Vasfi Bey’in  Eczanelere Sattığı ‘Pendik Şarabı’ 0

  • 3 / 2 Doktor Vasfi Bey’in  Eczanelere Sattığı ‘Pendik Şarabı’ 1

  • 3 / 3 Doktor Vasfi Bey’in  Eczanelere Sattığı ‘Pendik Şarabı’ 2