GündemHaber Girişi : 07 Mart 2023 16:24

Dört işlemde Çin bütçesi

Dört işlemde Çin bütçesi

Çin Ulusal Halk Meclisi 1. Toplantısı sırasında 2022 Yılı Merkezi ve Mahallî Bütçelerin Uygulanmasına Ait Raporu ile 2023 Yılı Merkezi ve Lokal Bütçeleri Taslak Planı incelendi. Planlama ve bütçe raporu yeni çağda ülke iktisadını ve halkın ömrünü yansıtıyor.

Toplama süreci: Faal maliye siyasetinin genişleme eğilimi sürdürülecek

2023 yılında Çin, bütçe açığı oranını uygun bir formda artıracak ve gerekli harcamaları koruyacak. Böylelikle piyasaya olan itimat artırılacak. Tıpkı vakitte, bütçe açığı oranı yüzde 3’ü aşmayacak, bu kamu borcu risklerinin önlenmesine ve yeni zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olacak.





Çıkarma süreci: İşletmeler üzerindeki vergi yükü azaltılacak

2023’te Çin hükümeti işletmelerin toparlanma itimatlarını artırmaya yardımcı olurken, vergi ve harç indirimleri gerçekleştirecek.

Çarpma süreci: Yüksek kaliteli kalkınmanın pekiştirilmesi sağlanacak

Yüksek kaliteli kalkınma, her istikametiyle çağdaş sosyalist ülke inşasının temel taşıdır. Yüksek kaliteli kalkınmanın teşvik edilmesi ve yeni bir kalkınma modelinin inşasının hızlandırılması, maliye siyasetinin dayanağı olmadan başarılamaz.

İnovasyon, kalkınmaya öncülük eden birinci itici güç olup, Çin’in modernizasyonunun merkezinde yer almaktadır. 2023 yılında Çin yüksek seviyede bilimsel ve teknolojik bağımsızlığı ve gelişimi pekiştirecek.

Kalkınmanın temel gayesi halka yarar sağlamaktır. 2023’te Çin mali takviye ile halkın ömrünü güzelleştirecek ve ortak refahı pekiştirecek.

Bölme süreci: Kilit alanlardaki riskler önlenecek ve tahliller bulunacak�

Karmaşık ulusal ve memleketler arası durum karşısında, mali daldaki büyük risklerin önlenmesi ve çözülmesi, maliyenin sürdürülebilmesi sağlanmalı.

Öte yandan yüksek kaliteli bütçe incelemesi ve kontrolü ile yüksek seviyedeki tüm süreçte halk demokrasisi hızlandırılacak.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı