SporHaber Girişi : 25 Şubat 2023 16:04

DS Automobiles, elektrikli dönüşümde yarış dünyasından yararlanıyor

DS Automobiles, elektrikli dönüşümde yarış dünyasından yararlanıyor

DS Automobiles, ABB FIA Formula E Şampiyonası’nın 9. dönemindeki 4. yarışı olan Hindistan-Hyderabad’ı, Fransız pilot Jean-Eric Vergne ile kazandı. Büsbütün elektrikli yarış arabalarının gayret ettiği şampiyonaya başladığından beri 16. zaferini kaydeden Fransız üretici, iki ikili şampiyonluk ve alınan en yüksek puan sayesinde, şampiyona tarihindeki en yüksek muvaffakiyet düzeyine ulaşmanın gururunu yaşıyor.

DS Automobiles, Formula E’ye zaferler ve yarış tecrübesi kazanmak için katılıyor. Yarış, hem donanım hem de yazılım açısından yeniliği hızlandıran, gerçek bir açık hava laboratuvarını temsil ediyor. Özel yol pistlerinin gereklilikleri sayesinde, DS Performance sırf ultra yüksek performanslı aktarma organları geliştirmekle kalmayıp, bir Formula E aracının temel parametrelerini yöneten son teknoloji yazılımlar da geliştiriyor. Bu yazılımlar marka için fizikî modüllerin üretimine kıyasla, nispeten hudutlu maliyetlerle elde edilebilecek değerli bir teknoloji transferinin kaynağı da oluyor. Bu husustaki en değerli örneklerinden biri de rejeneratif frenleme sistemi olarak dikkat çekiyor.

Formula E’de kazanmak için süratli olmak ve tıpkı vakitte frenleme sırasında enerjiyi mümkün olan en verimli biçimde geri kazanmak büyük değer taşıyor. Bunu başarmak için, DS Automobiles’in yarış kısmındaki mühendisler, yarışların bu kıymetli ögesini optimize eden algoritmalar tasarlıyor. DS Performance’ın Formula E aracılığıyla yazılım hakkında öğrendiği her yeni gelişim, DS Automobiles’in E-TENSE şarj edilebilir hibrit ve elektrikli arabaları üzerinde çalışan Ar-Ge takımları için de faydalı bilgiler sağlıyor. Yeni DS 7 E-TENSE 4×4 360, direkt Formula E’den gelen güç geri kazanım yazılımını kullanıyor. Evvelki modellerde kullanılan sistemden daha verimli olan bu yazılım, fren pedalına uygulanan basıncı tahlil edip idare optimizasyonu sağlayarak gibisi görülmemiş frenleme özellikleri sunuyor.

DS Performance Yöneticisi Eugenio Franzetti:





“Motorsporları, araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz için çok kıymetli. Bu nedenle DS Automobiles, eser gamında elektrikli dönüşümü gerçekleştirmek için Formula E Dünya Şampiyonası’na katılmayı seçti. Birçok dönem boyunca elde edilen tecrübe, bugünün ve yarının yol arabalarının gelişimi için çok yararlıydı ve hala da o denli. Bunun bariz bir örneği; Formula E’de üzerinde çalışılan, sonları zorlanan, akabinde tüm E-TENSE yol arabalarımıza aktarılan frenleme sırasında güç geri kazanımı sistemidir.”

Stellantis Yazılım Yöneticisi Yves Bonnefont:

“Formula E’de otomobiller arasındaki farkı, enerji verimliliği yaratır ve bu, büyük ölçüde rejeneratif frenlemeyi, invertörü ve bataryayı yöneten yazılıma bağlıdır. Bugünlerde, maliyetle ilgili herhangi bir sorun olmadığı için, yarışlardan doğan bu teknolojileri yol tipi elektrikli araçlara aktarmak kolay. Bu, finansal açıdan şeffaf ve aynı zamanda teknolojide bazı inanılmaz ilerlemeler sağlayan bir adım.”

DS Automobiles’in Formula E’ye girmesinden beri elde edilen kıymetli muvaffakiyetler:

93 yarış

4 şampiyonluk

16 zafer

45 podyum

22 pol pozisyonu

Hibya Haber Ajansı