DünyaHaber Girişi : 22 Nisan 2022 11:00

Dünya Günü nedir, ne zaman kutlanır? Google neden doodle yaptı?

Dünya Günü nedir, ne zaman kutlanır? Google neden doodle yaptı?

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür.

Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ilk olarka John McConnell tarafından San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiştir. John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermişti. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

Birleşmiş Milletler’in ‘Dünya Günü’ için ne yapabilirim listesi

Birleşmiş Milletler’in (BM) kamuoyunu bilinçlendirmek ve çevreye daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla ne yapılması gerektiğiyle ilgili ‘Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi’ (The Lazy Person’s Guide to Saving the World) adlı bir listesi bulunuyor.

Buna göre BM, insanların yapması gerekenleri 1’den 4’e önem sıralamasına göre değerlendirip evde, iş yerinde ya da başka bir yerde ne yapılması gerektiğini anlatıyor.

Listeye göre günlük yapılması gerekenlerden bazıları şöyle:

  • Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenekle elektrikle ilişkisini tamamen kesin.
  • Bankayla ilgili işlemlerinizi internet ya da cep telefonu üzerinden yapın ve posta hizmetlerini durdurun.
  • Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.
  • Kısa sürede duş alın. Banyo küvetini doldurmak çok fazla su gerektiriyor. İşinizi 5-10 dakika içerisinde bitirin.
  • Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.
  • Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.
  • Kırmızı et, tavuk ve balık etini daha az tüketin.
  • Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.
  • Toplu taşımayı tercih edin. Bisiklet sürün ya da yürüyün. Şahsi araç kullanmaktan kaçının.
  • Su, çay ya da kahve için tek kullanımlık bardak ve şişe kullanmaktan sakının.

Google’dan 22 Nisan Dünya Günü’ne özel doodle!

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, 22 Nisan Dünya Günü’nde iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bir doodle hazırladı. 

Doodle, arama ekranında kullanıcılara farkındalık yaratmak için tasarlandı. Özel günlerde kullanıcılarını şaşırtan Google, iklim değişikliği konulu hazırladığı doodle ile her yıl aynı tarihte kutlanan Dünya Günü’nüne destek verdi.

22 Nisan tarihinde kutlanan Dünya Günü’nün ana temasını iklim değişikliği olarak vurgulayan Google, tasarımında 1986-2020 yılının görselini yayınlayarak dünya üzerindeki değişikliğe dikkat çekti.

 

#22nisandünyagünü kutlu olsun ?

Bugün ve her gün, üzerinde yaşadığımız dünyanın değerini bilelim ve ona sahip çıkalım.